Mitä kuuluu kahdeksan vuoden takaisille nuorten Leijonien maailmanmestareille?

Mitä kuuluu kahdeksan vuoden takaisille nuorten Leijonien maailmanmestareille?
Leijonat ovat olleet ainakin lähellä jääkiekon suurvaltojen tahtia nuorten MM-kilpailuissa. Missä vuoden 2014 mestarit menevät nyt?
Suomi on lukeutunut vuodesta 2014 lähtien 20- ja 18-vuotiaiden MM-jääkiekon huippumaihin. Menestystä on tullut jopa lähes samalla tahdilla kuin Kanadalla, Yhdysvalloilla ja Venäjällä.

Mestaruuksia on nuorehkoille Leijonille tullut viidestoista mahdollisuudesta viisi. Onkin mielenkiintoista tutkailla, mihin pelaajat ovat mestaruuksiensa jälkeen urillaan päätyneet.Otetaan esimerkkijoukkueeksi alle 20-vuotiaiden MM-tittelin Ruotsin Malmössä vuonna 2014 saavuttanut ryhmä. Missä mennään nyt näiden hieman yli 25-vuotiaiden pelaajien kohdalla?

Maalivahdit


Janne Juvonen: Oli kisojen aikaan Pelicansin ykkösmaalivahti Liigassa. Ura on kehittynyt vähitellen Ruotsin SHL:n kautta Jokerien KHL-vahdiksi.
Ville Husso: Jo kaudesta 2016-2017 lähtien Pohjois-Amerikassa. Läpimurto NHL:ssä on toistaiseksi tekemättä.
Juuse Saros: Tarina on monen tiedossa. Kypsyi Pekka Rinteen takana NHL-Nashvillessä ja on nyt Suomen johtava maalivahti.

Puolustajat


Mikko Lehtonen: On hyvin mielenkiintoista nähdä, mihin mies vielä pystyy. On edennyt yhä kovemmilla tehoilla Ruotsista KHL-Jokerien kautta NHL:ään. Nyt menossa vauhdinhaku uudelleen KHL:ssä ja SKA Pietarissa.
Rasmus Ristolainen: Massiivisten peliminuuttien, kovien tehopisteiden ja julmien miinuslukemien kaudet 2013-2021 NHL-Buffalossa. Siirto Philadelphiaan täksi kaudeksi.Esa Lindell: Miro Heiskanen kerää NHL-Dallasissa otsikot, mutta Lindellin rooli on myös erittäin tärkeä.
Julius Honka: Ei vielä läpilyöntiä Pohjois-Amerikassa. Vauhdinhaku Suomesta ja nyttemmin Ruotsissa, jossa tehopisteitä on SHL-Luleåssa kertynyt varsin runsaasti.
Ville Pokka: Monesta AHL-vuodesta on seurannut monta KHL-vuotta. Suomen Euro Hockey Tour- ja MM-kisatason luottopakki, ei toistaiseksi sen enempää eikä vähempää.
Juuso Vainio: Hyvän Suomen liigatason puolustaja, joka on kuitenkin jäänyt Ruotsissa pienille pisteille. Ensi kaudella suuntana on Sveitsi.
Mikko Vainonen: Yksi tuntemattomimmista tämän joukkueen maailmanmestareista. Seuroina muutaman viime vuoden aikana ovat olleet muiden muassa Orli Znojmo, Dornbirner EC, Cortina ja nyttemmin Glasgow Clan.

Hyökkääjät


Saku Mäenalanen: Etsi virettään Liigassa melko pitkään. Nousi Kärpissä isoon rooliin, piipahti kauden verran NHL:ssä ja siirtyi Jokereihin. Nyt takaisin Kärpissä.
Juuso Ikonen: Enimmäkseen akselilla Suomi-Ruotsi pienehköillä pisteillä. Piipahti yhden kauden ajan AHL:ssä.
Joni Nikko: Ansainnut leipänsä kotimaan Liigassa. Tällä kaudella käynyt lainalla Mestiksessä.
Ville Leskinen: Kotimaan liigan tähti. Riittävätkö rahkeet korkeammalla?
Topi Nättinen: Pitkälti samat sanat kuin Joni Nikon kohdalla.
Saku Kinnunen: Ei (ole) noussut missään vaiheessa runkopelaajaksi Liigassa. Mestisvuosien jälkeen pelasi viime kaudella Ruotsin kakkostasolla ja nyt Puolan liigassa.
Teuvo Teräväinen: Tarina on tiedossa. Saroksen ja parin muun ohella tämän mestarijoukkueen tähtinimi, joka tekee positiivisia tuhojaan seuraavan mestariryhmän veturin eli Sebastian Ahon kanssa NHL-Carolinassa.Aleksi Mustonen: Liigajyrä olisi jossain määrin vähättelevä luonnehdinta, sillä on kuulunut paikoin joukkueidensa kärkiosaajiin. Nähdäänkö jossain vaiheessa kokeilua Suomen rajojen ulkopuolella?
Henri Ikonen: Kisojen aikaan tietynlaisessa pimennossa rapakon takana. Nyttemmin jo viidettä kautta pienen roolin pelaajana Jokereissa.
Henrik Haapala: Tähti aiemmin Tapparassa, ihan kelpo pelaaja Jokereissa.
Rasmus Kulmala: Vainosen ohella eksoottisten kaukalojen kiertäjä. Tai pikemminkin asettuja: Unkarin liigassa on menossa kolmas kausi, ja nyttemmin edustaa Unkaria jo maajoukkuetasollakin.
Artturi Lehkonen: Aika rientää: menossa jo kuudes kausi NHL-Montrealissa. Säännöllinen pelipaikka on siis vakiinnutettu jo kauan, kauan sitten. Hatunnoston arvoinen suoritus tämäkin.
Otto Rauhala: iki-Tapparasta tuli täksi kaudeksi joukkueen kapteeni. Vaikka tehopisteet eivät ole vuosien varrella huimanneet päätä, ei mitään syytä vähättelyyn tämänkaltaisen tarinan aikaansaamisesta ole.

Yhteenveto


Kuten niin usein tällaisissa joukkueissa, on Malmön mestareissakin monenlaista tarinaa. Löytyy NHL-tähtiä, löytyy Unkaria edustava pelaaja, löytyy liigajyriä. Kukaan ei ole lopettanut aktiiviuraansa.

Millaisia uria sitten rakennetaan pian alkavien MM-kisojen jälkeen? Nähtäväksi jää ja muita kliseitä.