Suomea odottaisi EM-futsalissa todennäköisesti hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari

Suomea odottaisi EM-futsalissa todennäköisesti hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari
Futsalin miesten EM-kilpailujen alkulohkot ovat ohittaneet puolivälinsä. Suomen tilanne on tiedossa, mutta missä mennään muissa lohkoissa?
Yle on näyttänyt ja myös analysoinut melko tarkasti Suomen otteluita futsalin miesten EM-kilpailuissa. Vähemmälle huomiolle on toistaiseksi jäänyt se, mitä tapahtuu muissa alkulohkoissa.

B-lohkossa pelaavan Suomen kannalta merkittävin on lohko A, josta tulee vastustaja puolivälierään. Tällä hetkellä näyttää siltä, että mikäli sinivalkoiset yltäisivät puolivälierään, tulisi vastaan hallitseva maailmanmestari Portugali.Portugali ei ollut aivan suurin suosikki ennen näitä kisoja, vaikkakin mestaruus ei luonnollisesti mikään yllätys olisi. Lajin pitkäaikainen supertähti Ricardinho lopetti uransa kieltämättä tyylikkäällä tavalla maailmanmestaruuteen, mutta toistaiseksi homma on toiminut Alankomaiden turnauksessa ilman häntäkin. Sekä ilman ykkösmaalivahti Bebeä, joka joutui lähtemään kisoista loukkaantumisen vuoksi.

Serbia aiheutti pientä alkuhämmennystä johtamalla ensimmäistä ottelua lusitaaneja vastaan 2-0. Portugali nousi kuitenkin tasoihin jo ensimmäisellä puoliajalla ja loi lopulta 4-2-voitossaan merkittävästi enemmän maalintekoyrityksiä.

Kisaisäntä Alankomaat järjesti kisojen toistaiseksi suurimman yllätyksen päihittämällä avausottelussa Ukrainan. Serbia lähti puolestaan kertoimien osalta suosikkina Ukrainaa vastaan, mutta sen ottelun veikin niin sanotusti pystyyn Ukraina maalein 6-1. Portugali hoiti puolestaan 4-1-rutiinivoiton Alankomaista.A-lohkon viimeiset ottelut pelataan "Suomen lohkon" tavoin perjantaina. Jos Suomi etenee pudotuspeleihin, on loppuillan jännityskohde puolivälierän vastustaja. Mikäli Portugali saa Ukrainalta pisteenkin, voittaa se lohkon. Ukrainan voittaessa se on mitä suurimmalla todennäköisyydellä ykkönen.

MM-pudotuspeleissä Portugalille vasta jatkoajalla pudonneen Serbian ainoa oljenkorsi oman Alankomaat-voiton lisäksi on Ukrainan tappio Portugalille.Suomella on käynyt hieno onni muiden ottelujen tulosten suhteen. Sekä Kazakstan-Slovenia- että Italia-Slovenia-ottelujen tasapelin todennäköisyys oli kertoimien puolesta kolmen prosentin luokkaa. Jalkapallon tapaan on suuri merkitys sillä, että tasapelistä saa vain yhden pisteen, voitosta kolme.Näiden tasurien myötä Suomi ei tarvitse kovin paljoa apuja Kazakstanilta, mikäli se pystyy itse päihittämään Slovenian. Italian voittokertoimet Kazakstania vastaan ovat yli kolme, eli Slovenia-voitto riittäisi Suomelle suurella todennäköisyydellä.Venäjä lähti kisoihin kakkossuosikkina, ja se on ollut toistaiseksi vakuuttavin joukkue. 7-1-voitto Slovakiasta ja 4-0-voitto Kroatiasta eivät jätä liiemmin parranpärinää. Venäjästä tuli myös ensimmäinen joukkue, joka varmisti pudotuspelipaikkansa.

Kroatia kohtasi Suomen kahdessa harjoitusmaaottelussa ennen joulua. Molemmat joukkueet voittivat Vantaalla kertaalleen. Turnauksen avausottelussa Matej Horvat teki upean maalin.Kroatialaisten tilanne on selvästä Venäjä-tappiosta huolimatta hyvä. Kun Puola ja Slovenia pelasivat tiistaina tasapelin, riittää Kroatialle Slovakiaa vastaan voitto varmuudella jatkopaikkaan. Hyvin todennäköisesti se menee puolivälierään myös tasapelillä, kun Puola joutuu Venäjän suuhun.EM-kisojen yhdentoista turnauksen historian aikana aina semifinaaliin ja yhtä poikkeusta lukuun ottamatta joka kerta mitalille yltänyt Espanja aloitti 5-1-voitolla. Muuta ei voinut odottaakaan, sillä tämän lohkon tasoerot ovat lähtökohtaisesti valtavat. Jokainen Espanjan pistemenetys olisi suuri yllätys.Georgia ja Azerbaijan kohtasivat ottelussa, jossa avauskokoonpanot olivat maalivahteja lukuun ottamatta täysin brasilialaissyntyisiä. Georgia käänsi pelin ja on nyt vahvoilla. Joukkue lähtee keskiviikkoillan otteluun Bosnia-Hertsegovinaa vastaan selkeähkönä ennakkosuosikkina.