Suomalaispelaajat tehokkaina NHL:ssä

Suomalaispelaajat tehokkaina NHL:ssä
Tällä kaudella 44 suomalaispelaajaa pelaa NHL:ssä. Otetaan tässä uutisessa hieman päivitystä suomalaisten kauteen ja katsotaan kenellä luistin ei ole tökkinyt.
Suomalaisia pelaajia taalajäillä NHL:ssä pelaa tällä kaudella 44 kappaletta, joka on neljänneksi suurin ja samalla 5,5%:n osuus kaikista NHL-pelaajista. Tarkastellaan tässä artikkelissa hieman miten suomalaisilla NHL-pelaajilla on mennyt - muutama heistä pelaa tällä hetkellä varsin erinomaista kautta.

Suomalaisilla kulkee rapakon toisella puolella!


Suomalaispelaajien edesottamuksia NHL:ssä yleensä peilataan katsomalla pistepörssiin, ja sieltä onkin yleensä kaikista helpoin löytää parhaimmat onnistujat. Toki pelaajilla on eri rooleja joukkueissaan, eivätkä välttämättä puolustajat tai kolmos- sekä neloskentän rouhijat valtaa pistepörssin ensimmäistä sivua. Suurinta roolia joukkueissa ottavat kuitenkin tähtipelaajat, ja näistä muutama suomalainen astuu esiin.

Colorado Avalanchen ykkösketjun hyökkääjä Mikko Rantanen pelaa jälleen erinomaista kautta. Rantanen on tehoillut itsensä pistepörssissä jopa kuudennelle sijalle, kun 35 ottelua ovat tuottaneet tehopisteet 21+22=43. 21 täysosumaa tuovat myös Rantasen taisteluun Rocket Richard Trophysta, joka jaetaan kauden päätteeksi taalajäiden parhaalle maalintekijälle. Toronton Auston Matthews johtaa tätä karkeloa kirjoitushetkellä ennen Rantasta. Matthewsilla on kasassa 24 osumaa. Avalanche on Rantasen johdolla myös Läntisen divisioonan kärkijoukkueita Vegas Golden Knightsin kanssa.

Avalanchesta löytyy myös lisää suomalaisväriä. Tämän kauden tähän asti neljänneksi tehokkain suomalainen on #72 Joonas Donskoi, joka iski ensimmäisenä suomalaisena hattutempun tällä kaudella Coloradon 9-3 voitossa Arizona Coyotesia vastaan. Donskoi hattutemppu syntyi ensimmäisessä erässä ja ensimmäisen sekä kolmannen maalin välissä kello ehti tikittää ainoastaan alle 4 minuuttia. Donskoin koko pistepotti tältä kaudelta on 28 (15+13).


Mikko Rantanen pelaa loistavaa kautta Colorado Avalanchessa.

Aleksander Barkov on Florida Panthersin kapteenina saanut joukkueensa lentoon Keskisessä divisioonassa. Panthers on puolestaan keskisen divisioonan kärkijoukkueita. 36 ottelua ovat tuottaneet 50 pistettä, mutta taistelu divisioonan piikkipaikasta käy kuumana Tampa Bay Lightiningin sekä Carolina Hurricanesin kanssa. Barkovin pistesaldo on karttunut 13+24=37 tehopisteen verran. Hän on tällä hetkellä joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja Jonathan Huberdeaun jälkeen.

Hurricanesin tehokkainta pelaajaa edustaa myös suomalaisväri, kun Sebastian Aho pitää paikkaa 33 tehopisteellä (15+18) ennen tshekki Martin Necasia, jolla pisteitä on kasassa 28. Kun kautta on noin 20 kierrosta jäljellä, on Hurricanes pystynyt repimään jo yli 10 pisteen johdon takana tuleviin joukkueisiin. Playoffit kutsuvat siis heitä mitä todennäköisemmin.
Hurricanesin Teuvo Teräväisen kausi on puolestaan ollut vaiherikkaampi. Teräväinen on ollut välillä sivussa koronaprotokollan vuoksi, ja viimeisimmän tiedon mukaan hän potee taklauksesta saatua aivovammaa, joka pitänee hänet poissa kaukalosta jonkin aikaa. Hän on pelannut tämän kauden 34 ottelusta vain 13, jossa on syntynyt 2+7 tehopisteet.

Myös Dallas Stars taistelee vielä Keskisen divisioonan viimeisestä pudotuspelipaikasta. Sarjataulukon toiseksi viimeinen sija hieman hämää, sillä Stars on pelannut neljä ottelua muita joukkueita vähemmän. Piste-eroa neljänteen sijaan on silti vain viisi pistettä. Dallasissa loistavaa kautta pelaa Roope Hintz, joka on kerryttänyt pistesaldoaan 24 pisteen verran (11+13). Nämä ovat syntyneet vain 24 ottelussa, joten jos suhteutetaan pisteet ottelumääriin, on Hintz yksi tehokkaimmista suomalaispelaajista tällä hetkellä.

Kapanen pelaa uransa parasta kautta


Kasperi Kapanen kaupattiin viime kauden päätteeksi Toronto Maple Leafsista Itäiseen divisioonaan Pittsburgh Penguinsiin. Kapanen ei suinkaan joutunut pukemaan Penguins-paitaa päälle ensimmäistä kertaa, sillä joukkue varasi hänet vuonna 2014 numerolla 22. Kappy kerrytti alle muutaman harjoitusottelun Pinguissa vuonna harjoitusleirillä varausvuonna. Pelipaikkaa ei tuolloin kuitenkaan vielä joukkueesta herunut.

Kapanen on saanut osakseen kriitikoiden arvostelua. Monet ovat pähkäilleet, oliko hän Penguinsille oikea hankinta. Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan on kuitenkin saanut Kapaselle sopivan roolin joukkueessa, ja suomalainen onkin päässyt todelliseen lentoon, sillä hän pelaa tällä hetkellä Penguinsissa uransa parasta kautta. Paikka on vakiintunut kakkosketjusta venäläistähti Evgeni Malkinin viereltä. Kapasen pistesaldo on 30 ottelussa 7+14=21, ja hän on ollut Penguinsin tehokkaimpia pelaajia 5vs5-pelissä. Tällä hetkellä Kapanen on kuitenkin määrittelemättömän ajan loukkaantumisen vuoksi sivussa saatuaan kiekon kipeän näköisesti nilkan seudulle muutama viikko sitten.

Penguins on Itäisen divisioonan kärkijoukkueita ja menossa jälleen kovaa vauhtia playoffeihin. Kapanen on istunut joukkueeseen todella hyvin, ja hänen juonikkaalla pelityylillään hän on pystynyt luomaan paikkoja joukkuekavereilleen.Patrik Laineen kausi yhtä myllerrystä


Suomalaispelaajista yhtenä suurimpana kiinnostuksen kohteena on monelle toiminut Patrik Laine. Laine aloitti kautensa Winnipeg Jetsissä, jossa vyötärölle kertyi ainoastaan yksi ottelu, jossa hän saalisti tehopisteet 2+1. Tämän jälkeen Laine kaupattiin Columbus Blue Jacketsiin. Kausi sinitakeissa alkoi hyvin, kun kolmessa ensimmäisessä ottelussa syntyi yhteensä 3 maalia. Alun hyvistä peliesityksistä huolimatta Laine joutui penkitetyksi, ja sen jälkeen suomalaissnaipperi ei selvästikään ole pelannut enää omalla mukavuusalueellaan. Koko kauden aikana Laine on summannut tehot 9+8, kun pelattuja otteluja on alla yhteensä 28.

Kirjoitushetkellä Laine on viimeiseen 17 otteluun saalistanut vain 4 tehopistettä, ja puheet käyvät kuumana siitä pitäisikö Laine treidata sinitakeista eteenpäin vai kenties päävalmentaja John Tortorella potkia ulos. Puheita on myös liikkunut siitä, pitäisikö Laineen vierelle hommata hänelle sopivampi sentteri.
Selvää kuitenkin on, että nykyhetkellä Laineesta ei saada mitattua täyttä potentiaalia ulos ja hän ei ole yhtä hyödyllinen pelaaja joukkueelle mitä hän voisi olla.

Tulokkaat hyvässä vauhdissa!


Suomalaisia tulokaspelaajia ja heidän onnistumisiaan taalajäillä on myös saatu seurata tällä kaudella. Näistä kirkkaimpina loistavat Nashville Predatorsin Eeli Tolvanen, sekä New Jersey Devilsin Janne Kuokkanen.

Nashville Predatorsin Eeli Tolvanen pelaa ensimmäistä kokonaista NHL-kautta tällä kaudella. Kausina 2017-2019 Tolvasen tilille Preds-paidassa kertyi yhteensä 7 ottelua sekä uran ensimmäinen NHL-maali, mutta tällä kaudella Tolvaselle kylvetään vastuuta ja sitä heruu aina ykköskentästä asti. 28 ottelua ovat tuottaneet Tolvaselle 9+9 tehopisteet, jotka pitävät hänet tulokaspörssissä jaetulla viidennellä sijalla. Predators taistelee tällä hetkellä Keskisessä divisioonassa sijalla 4, tasapisteissä Chicago Blackhawksin kanssa.

New Jersey Devilsin suomalaistähti Janne Kuokkanen pelaa loistavaa tulokaskautta. 22-vuotias lupaus niittää niin ikään peliaikaa ykköskentässä, ja 29 ottelussa syntyneet 5+11 tehopisteet eivät pidä häntäkään kaukana tulokkaiden pörssin kärkipäästä. Kuokkasella on Tolvasen tavoin aiemmilta kausilta yksittäisiä NHL-otteluita, mutta uran ensimmäinen maali sekä pisteet saivat odottaa vasta tätä kautta.


Eeli Tolvanen pitää tällä hetkellä hallussaan pisintä tulokkaan pisteputkea kuluvalla kaudella.

Kevin Lankinen puhutuin suomalaisvahti


Suomalaisvahdeista on tällä kaudella ollut ehkä hieman aiempaa vähemmän puhetta. Boston Bruinsin Tuukka Rask on pelannut 15 ottelua ja jakanut torjuntavastuuta 16 ottelua pelanneen Jaroslavl Halakin kanssa. Raskin torjuntaprosentti on kohtalainen 90,7%. Nashvillen suomalaisveskarit Juuse Saros sekä Pekka Rinne ovat myös jakaneet torjuntavastuuta tasaisesti. Saros on venynyt kiekon eteen 92,4% arvoisesti, kun Rinteen torjuntaprosentti on tasan 90,0%.

Tulokaskauttaan pelaava Minnesota Wildin maalivahti Kaapo Kähkönen on torjuntapörssissä kolmanneksi korkeimmalla sijalla. Kähkönen kilpailee Wildin ykkösmoken paikasta Cam Talbotin kanssa. Herrojen torjuntaprosentit ovat Kähkösellä 92,0% ja Talbotilla 92,5%. Kähkönen on pelannut tähän asti myös 2 nollapeliä.

Suurimman huomion on varastanut tulokaskauttaan Chicago Blackhawksin maalilla pelaava Kevin Lankinen, joka on saanut tähän asti urakoitavakseen 25 ottelua joista hän on suoriutunut kiitettävästi torjuntaprosentilla 92,1%. Myös Lankisella on tilillään kaksi nollapeliä. Lankinen on yksi ehdokas Calder Trophyn (paras tulokas) saajaksi.NHL-pelaajia MM-kisoihin?


Jääkiekon MM-kisat on määrä käydä 21.5.-6.6. touko-kesäkuun vaihteessa, ja on odotettavissa että joitakin suomalaispelaajia vapautuu kisoihin. Esimerkiksi Buffalo Sabresissa pelaavat Henri Jokiharju sekä Rasmus Ristolainen eivät tule tänä vuonna playoffeja näkemään, sillä Sabres on esiintynyt liigassa kaikkein surkeimmin. Sabres sivusi NHL:n pisintä tappioputkea, kun he hävisivät 18 ottelua putkeen.

Pettymys monen NHL-pelaajan kohdalla voi kuitenkin kauden jälkeen olla kova sekä tiiviiseen tahtiin tahkottu kausi voi painaa kesällä jaloissa, joten nähtäväksi jää kenellä riittää vielä virtaa ja halua edustaa isänmaata ja puolustaa maailmanmestaruutta tulevissa MM-kisoissa. Siirtymä taalajäiltä MM-kisoihin on yleensä tapahtunut myös erittäin nopeasti, joten mahdollisen "myöhäisen kisapassin" leimaaminen ei ehkä karanteenisyistä ole tänä vuonna mahdollista.

Estääkö Suomen verottaja NHL-Leijonien MM-kisapelit?


Nashvillen NHL-maalivahti Juuse Saros on päässyt viime aikoina taalakaukaloissa hienoon vireeseen. Predators pelaa kuitekin runkosarjan loppuun saakka pudotuspelejä: Pääsy pleijareihin ei ole pelin kehittymisestä huolimatta missään määrin varmaa.

NordicBet Studion haastattelussa Saros toteaa, että mikäli kausi päättyisi runkosarjaan, kiinnostusta Leijona-paitaan Latvian MM-kisoihin olisi. Matkassa on kuitenkin mutkia, joista suurimman saattaa aiheuttaa Suomen verottaja.

– Aina on kiva pelata Suomi-paidalle. Täytyy varmaan selvittää, miten karanteenit ja muut tämmöiset hommat menisivät. Samoin verotushomma, että miten Suomen verottaja, nyt kun ollaan vähän eri rytmissä… mutta jos kaikki se selviää, niin katsotaan mikä on tilanne siinä vaiheessa, Saros toteaa NordicBet Studiossa Juho Mannisen haastattelussa.

Käytännössä NHL-pelaajat joutuvat siis poikkeuksellisen lyhyen NHL-kauden vuoksi varomaan ns. Jari-Matti Latvala -tilannetta: Ex-rallikuskin kohdallahan verottaja katsoi, että ulkomailla vietettyjä päiviä ei vuoden mittaan kertynyt tarpeeksi, mikä tiesi Latvalalle tuhteja mätkyjä jälkikäteen.

Saroksen, Eeli Tolvasen ja Harri Pesosen haastattelut nyt katsottavissa NordicBet Studiossa osoitteessa: https://www.nordicbet.com/fi/blogi/nordicbet-studio/talla-viikolla/nordicbet-studio-jakso-3/

Viimeisen kappaleen lähde: Betsson Group