Legenda Stephen Hendry palaa snookerin ammattilaiskiertueelle!

Legenda Stephen Hendry palaa snookerin ammattilaiskiertueelle!
Viime syksynä varmistunut Hendryn paluu tositoimiin tapahtuu Gibraltar Openissa maaliskuun alussa. Mikä on seitsenkertaisen maailmanmestarin nykyvire?
Snookerin elävä legenda ja seitsemän kertaa lajin maailmanmestaruuden valloittanut legendaarinen skottipelaaja Stephen Hendry nähdään vajaan vuosikymmenen jälkeen jälleen kisaveralla! Maaliskuussa pelattava snookerin Main Tourin kilpailu Gibraltar Open valikoitui lopulta tämän ikimuistoisen paluun näyttämöksi. Hendryn oli tarkoitus palata ammattilaiskiertueelle jo aiemmin, mutta mestarin itsensä mielestä vasta nyt aika oli kypsä.

"Snookerin kuninkaaksi" toisinaan ristitty Hendry pelasi edellisen kerran kisasnookeria vuoden 2012 MM-turnauksessa. Taukoa on siis kertynyt lähes yhdeksän vuotta, mikä on näinkin herkässä lajissa ikuisuus. Nyt 52-vuotias Hendry halusi kuitenkin vielä kerran koetella kykyjään nykypäivän huippuja vastaan ja syksyllä legendalle myönnettiinkin kahden vuoden kortti ammattilaiskiertue Main Tourille. Lajin parissa legenda on toiminut tässä välissäkin aktiivisesti, Hendryn sujuva ulosanti on ollut omiaan tv-kommentaattorin ja asiantuntijan tehtävissä.

Hendryn ensimmäinen matsi pitkän tauon jälkeen koetti tiistaina 2.3.2021, kun mies kohtasi iltaottelussa hyvän ystävänsä Matt Seltin Gibraltar Openin avauskierroksella. Hendry on julkisesti kertonut aloittaneensa tiiviin harjoittelun tunnetun koutsin Steve Feeneyn valvovan silmän alla. Vanhasta loistosta nähtiinkin väläys, kun Hendry nakutti toiseen erään yli sadan pisteen lyöntisarjan. Ottelun vei kuitenkin lopulta nimiinsä Selt melko helposti lukemin 4-1.

Legenda Stephen Hendry palaa snookerin ammattilaiskiertueelle!
(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Hendry, kaikkien aikojen voittaja


Skottipeluri Hendry valloitti snookermaailman varsin nuorella iällä. Ammattilaiseksi Hendry siirtyi vain 16-vuotiaana vuonna 1985. Ensimmäisen maailmanmestaruutensa Hendry voitti 21-vuotiaana vuonna 1990. Alkaneella vuosikymmenellä mestaruuksia ei juuri muille riittänytkään, Hendry vei kolmea vaille kaikki tuon vuosikymmenen maailmanmestaruudet.

Menestys ei missään nimessä rajoittunut pelkästään Crucible teatterissa pelattavaan MM-turnaukseen. Hendry voitti komealla urallaan kaikkiaan 36 ranking-tason turnausta. Niin sanotuista Triple Crown-suurturnauksista maailmanmestaruuksien lisäksi Hendrylle kirjattiin kuusi The Mastersin ja viisi UK Championshipin voittoa. Kaikkien aikojen parhaasta pelaajasta kiistely tuskin loppuu koskaan, mutta ainakin kaikkien aikojen voittajana Hendryä on yleisesti pidetty.

Hendryn saavutuksia:

  • 7 x maailmanmestaruus
  • 6 x The Mastersin voitto
  • 5 x UK Championshipin voitto
  • 36 x ranking-turnauksen voitto
  • Uran palkintorahat: 8,97 miljoonaa puntaa
  • Ranking-listan ykkönen: yhdeksän kautta
  • Century breakit kilpailuissa: 775
  • Maksimibreikit (147) kilpailuissa: 11


(Photo by Matthew Lewis/Getty Images)

Nähdäänkö Hendry myös Cruciblen MM-turnauksessa 2021?


Hendryn komean uran rakkain ja menestyksekkäin areena on ollut snookerin MM-turnauksen pelipaikkana jo vuosikymmenet toiminut Crucible-teatteri Sheffieldissä. Tämän vuoden MM-turnaukseen legendalla on kuitenkin pitkä matka. Kahden vuoden ammattilaiskortti oikeuttaa tiettyyn määrään "perustason" turnauksia, mutta Cruciblen ovet eivät helpolla aukene edes seitsenkertaiselle maailmanmestarille.

Suoraan MM-turnaukseen pääsee vuosittain maailmanrankingin kuusitoista parasta ja tässä porukassa Hendry ei luonnollisesti ole. Toinen vaihtoehto selviytyä MM-areenalle on läpäistä karsinnat. Matalan rankinginsa vuoksi Hendry joutuu aloittamaan karsinnat jo avauskierrokselta. Tämä tarkoittaa, että varsinaiseen kisapaikkaan vaaditaan neljä otteluvoittoa. Tehtävä on siis äärimmäisen vaikea, mutta ei mahdoton.