Tuuli kääntynyt - Suomen Nato-hakemukseen ei vielä alkuvuodesta uskottu

Tuuli kääntynyt - Suomen Nato-hakemukseen ei vielä alkuvuodesta uskottu
Toukokuun alkupuolelle julkistettu Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen ei enää yllättänyt juuri ketään. Vielä pari kuukautta tilanne oli kuitenkin täysin toinen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti sunnuntaina 15. toukokuuta Suomen hakevan Pohjois-Atlantin liiton (Nato) jäsenyyttä. Lopullisen päätöksen historiallisesta asiasta tekivät presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta. Asiasta oli tasavallan presidentin lisäksi tiedottamassa pääministeri Sanna Marin.

Suomen Nato-hakemus ei varmasti viime aikojen tapahtumien perusteella tullut yllätyksenä juuri kenellekään. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut Nato-kantoja Suomessa ennätystahtia ja hakemista puolustusliiton jäseneksi pidettiin lähinnä ajan kysymyksenä. Vielä pari kuukautta aiemmin tilanne oli kuitenkin aivan toinen.

Maaliskuun puolivälissä vedonlyöntisivustot arvioivat vain reilun 35% mahdollisuuden sille, että sekä Suomi että Ruotsi liittyvät puolustusliittoon vuoden 2022 puolella. Normaalitilanteessa hakuprosessi olisikin varmasti vaatinut huomattavasti enemmän aikaa. Venäjän sotatoimet johtivat kuitenkin siihen, että Suomessa ja myös Ruotsissa reagoitiin salamannopeasti.Nobel Ukrainaan?


Venäjän sotatoimet ovat keikauttaneet tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon kertoimet vankasti Ukrainan suuntaan. Tällä hetkellä suurin suosikki palkinnon voittajaksi on ukrainalainen uutissivusto The Kyiv Independent, joka on raportoinut sodasta puolueettomasti ja kiihkottomasti.

Kakkosena tämän hetken kertoimissa on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky ennen YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:ä ja ilmastoaktivisti Greta Thunbergia.

Lue myös: Nobelin rauhanpalkinto 2022 - Ukrainalaistahot vahvoilla?