Mbappe on lähes neljä kertaa arvokkaampi kuin vuodesta toiseen ylisuorittavat Huuhkajat yhteensä

Mbappe on lähes neljä kertaa arvokkaampi kuin vuodesta toiseen ylisuorittavat Huuhkajat yhteensä
Suomi pääsee kohtaamaan Ranskan parhaalla mahdollisella hetkellä jalkapallon miesten MM-karsintaottelussa tiistaina Helsingin Olympiastadionilla.
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on Markku Kanervan pysyvämmällä päävalmentajakaudella venynyt vuodesta toiseen odotettua parempiin suorituksiin. Tuloksissa on ollut mukana omaa hyvää pelaamista ja onnea esimerkiksi lohkoarvontojen osalta, mutta viimeistään lauantainen vierasvoitto Bosnia-Hertsegovinasta osoitti laatua löytyvän yllättävän paljon.

Totuus on se, että jo EM-kisoihin selviytyminen oli tietyillä mittareilla ylisuorittamista. Sama pätee siihen, että Suomi on MM-karsintalohkossaan varmuudella kolmen parhaan joukossa ja tätä kirjoittaessa todennäköisesti jatkokarsinnassa.

Lue myös: Vedonlyöntivihje: Suomi - Ranska 16.11.2021

Asiaa ovat tietysti edesauttaneet esimerkiksi Kazakstanin kaksi tasapeliä Ukrainaa vastaan, ja mahdollisuuksia parantaa loistava otteluohjelma, kun panokseton Ranska tulee tiistaina koleaan marraskuiseen Helsinkiin.

Vaikka Ranskan joukkue pursuaa laatua, olisivat Huuhkajien yllätysmahdollisuudet normaalitilanteessa kovin paljon pienemmät. Sen osoitti ensimmäinen, Ranskan 2-0-voittoon päättynyt kohtaaminen.Mutta eihän Suomen missään nimessä pitänyt olla näin hyvässä tilanteessa ennen viimeistä ottelua. Ukraina pelasi EM-kisojen puolivälierässä ja voitti hiljattain alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Jopa Bosnian joukkuekin on hieman Suomea "nimekkäämpi".

Ukraina on yli nelinkertaisesti arvokkaampi


Pelaajien markkina-arvoista saa osviittaa siitä, mitä joukkueelta pitäisi voida odottaa. Suomen pelaajien keskiarvo on Transfermarktin vertailussa 1,76 miljoonaa euroa. Ukrainalla se on 7,51 miljoonaa eli yli nelinkertainen sinivalkoisiin nähden.

Ero on todella merkittävä. Ukrainan keskiarvo on suurempi kuin Suomen arvokkaimman pelaajan eli Teemu Pukin (seitsemän miljoonaa euroa) luku.

Ranska löytyykin sitten jo miltei toiselta planeetalta. Pelkästään Kylian Mbappen arvoksi on määritelty 160 miljoonaa eli lähes neljä kertaa enemmän kuin koko Suomen 25-miehisellä joukkueella yhteensä!Ranskan yhteisarvo on lähes miljardi, Suomen noin 41 miljoonaa. Puhutaan lähes 25-kertaisesta erosta. Ranskan "vähäarvoisin" kenttäpelaaja on yli tuplasti arvokkaampi kuin Pukki.

Nämä arviot johtavat tietysti jossain määrin harhaan. Ei yksi Mbappe sentään olisi nelinkertaisesti parempi kuin 25 Suomen A-maajoukkuepelaajaa, jos nämä miehet laitettaisiin kentälle vastakkain. Hyvää suuntaa näistä luvuista kuitenkin saa.

Alla olevan listan kahdeksan arvokkainta joukkuetta erottuvat selvästi, ja niin tapahtuu enimmäkseen myös pelikentällä. Englanti, Ranska, Portugali, Espanja, Alankomaat, Saksa, Italia ja Belgia ovat pitkälti jo varmistaneet MM-kisapaikan. Kun Euroopalle on jaossa kymmenen suoraa paikkaa, vie tämä kahdeksikko niistä suurimman osan, vaikka Italia ja Portugali joutuvatkin yllättäen jatkokarsintaan.

Suomen pääsy MM-kisoihin olisi jatkokarsintapaikasta huolimatta merkittävästi hankalampaa kuin aiempiin lopputurnauksiin. Karsintalohkojen jälkeen olisi voitettava vielä kaksi itseä ennalta hieman kovempaa vastustajaa, ainakin ensimmäinen niistä vieraskentällä. Joka tapauksessa jo pääsy jatkokarsintoihin ylläpitäisi sitä positiivista nostetta, joka on Huuhkajissa vallinnut jo syksystä 2018 lähtien.Erityistä mielenkiintoa kohdistuukin seuraaviin EM-karsintoihin, joiden lohkot arvotaan noin vuoden kuluttua. Juuri nyt Suomen pelaajien markkina-arvo on Euroopan maista 34:nneksi suurin. Lähtökohdan pitäisi siis olla se, että Suomen selviytyminen seuraaviinkin, 24 maan EM-kisoihin olisi vähintään pieni yllätys.

Nuorentamisen on jatkuttava


Varsinkin kun Suomen pelaajien keski-ikä on näissä MM-karsinnat lopettavissa otteluissa kaikista maista neljänneksi suurin. Vähitellen pakon edessä alkanut joukkueen nuorentaminen on jatkuttava tulevina vuosina. Toisaalta Huuhkajien sijoitus Euroopan rankingissa on sikälikin hyvä, että mahdollisuudet suotuisiin lohkoarvontatuloksiin ovat jatkossakin olemassa. Esimerkiksi Anssi Suhosen palveluksia kaivattaisiin pian Huuhkajissakin.Miesten maajoukkuepelaajien keskimääräinen markkina-arvo


1) Englanti 50,5 miljoonaa
2) Ranska 41,1 miljoonaa
3) Portugali 30,9 miljoonaa
4) Espanja 29,1 miljoonaa
5) Saksa 28,7 miljoonaa
6) Alankomaat 27,8 miljoonaa
7) Italia 27,3 miljoonaa
8) Belgia 21,6 miljoonaa
9) Serbia 12,2 miljoonaa
10) Kroatia 12,0 miljoonaa...
18) Ukraina 7,5 miljoonaa...
24) Slovenia 4,9 miljoonaa...
29) Bosnia-Hertsegovina 2,9 miljoonaa
34) Suomi 1,8 miljoonaa

Lähde: Transfermarkt
Markkina-arvot ovat pääosin kokoonpanoista, jotka pelaavat meneillään olevia MM-karsintoja.