Super Bowl on yhden voiton päässä

Super Bowl on yhden voiton päässä
NFL:ssä pelattiin lähes käsittämättömät konferenssivälierät. Kansas City Chiefs on suurin Super Bowl -suosikki.
NFL:n pudotuspelien konferenssivälierät oli yksi kaikkien aikojen hurjimmista NFL-viikonlopuista. Neljästä ottelusta jokainen ratkesi aivan viime sekunnilla. Kentällä nähtiin kerrassaan huimia matseja.
Vedonlyöjille helmikuun Super Bowl on yksi vuoden kohokohdista. Matsin liikevaihto on yksi vuoden suurimmista.

Bengals voittoon viime sekunnilla


Viikonloppu alkoi AFC:n ottelulla Tennessee Titans vastaa Cincinnati Bengals. Titans tuli matsiin suosikkina. Se oli voittanut AFC:n runkosarjan, ja saanut huilata edellisen viikonlopun. Titansin loistava keskushyökkääjä Derrick ”King” Henry oli taas mukana loukkaantumisensa jälkeen. Bengals oli saanut runkosarjan loppupuolella peliään taas kulkemaan, mutta silti Tenneessee lähti otteluun vetomarkkinoiden neljän pisteen suosikkina.

Peli oli tasainen, ja puolustukset olivat pääosassa. Bengalsin pelinrakentaja Joe Burrow säkitettiin peräti yhdeksän kertaa.

Ottelu ratkesi viime sekunnilla. Tilanteessa 16-16 ja pelikellon näyttäessä, että jäljellä oli aikaa vielä 2:43 Tennessee sai pallon omalla 16 jaardin viivalla. Hyökkäysvuoro päättyi Titans-QB Tannehillin heittämään syötönkatkoon. Bengalsilla oli pallo omalla 47 jaardin viivalla ja aikaa 20 sekuntia. Kolmella pelillä Bengals sai pallon Tennesseen 34 jaardin viivalle. Kellossa ei ollut sekuntiakaan, kun Cincinnatin potkaisija McPherson teki ratkaisevan 52 jaardin potkumaalin.49erskin voitti viime sekunnin potkumaalilla


Ja hullummaksi vain meni. Seuraavassa ottelussa NFC:n runkosarjan ykkönen Green Bay Packers kohtasi kotikentällään lumisateessa San Francisco 49ersit. Packers oli vetomarkkinoilla selvä kuuden pisteen suosikki. Tämäkin ottelu ratkesi viime sekunnilla altavastaajan potkumaalilla.
Packers johti ottelua 10-3, kun peliaikaa oli jäljellä reilut kuusi minuuttia. Sillä oli pallo omalla 21 jaardin viivalla. Vaikeissa oloissa hyökkäykset olivat olleet vaisuja, ja niin tässäkin vuorossa. Kolmen vaisun yrityksen jälkeen Packers lähti potkaisemaan palloa. Potku blokattiin ja 49ers teki tästä tasoitusmaalin.Seuraavalla hyökkäysvuorolla Packersilla olisi ollut mahdollisuus kuskata pallo potkumaalietäisyydelle, mutta taas hyökkäys yski. San Francisco sai pallon omalla 29 jaardin viivalla, kun aikaa oli 3:20. Se toi juosten ja lyhyillä heittopeleillä pallon Packers-päätyyn, ja kun pelikello näytti aikaa 00:00, niin SF-potkaisija Gould upotti ratkaisevan 45 jaardin maalin.

Ja vielä meni hullummaksi.

Los Angeles Rams voitti myös viime sekunnin osumalla


Seuraavassa ottelussa lajilegenda Tom Brady ja Tampa Bay Buccaneers kohtasivat Los Angeles Ramsin. Bucs oli ottelussa kotijoukkue ja vetopuolella kolmen pisteen suosikki.

Rams aloitti ottelun erinomaisesti, ja Brady sekä Bucs pelasivat todella kehnoa peliä. Kun Rams teki toisen puoliajan ensimmäisen touchdownin, niin tilanne oli jo 27-3. Buccaneers nousi ja teki seuraavat 24 pistettä. Bucs nousu oli Ramsin virheiden syytä. Ratkaisevin virhe oli RB Cam Akersin pallonrähmäys lähellä omaa maalia, kun kaksi ja puoli minuuttia oli jäljellä. Tästä Bucs nousi tasoihin. Ramsille jäi 42 sekuntia aikaa ottelun voittamiseen.

Ratkaisijaksi nousi loistava laituri Cooper Kupp, joka kahdella Matt Staffordin syötöllä sai vietyä pallon Tampa Bayn 12 jaardin viivalle, josta potkaisija Gay laittoi pallon maaliin, kun pelikello näytti aikaa 00:00.Ja vieläkin hullummaksi meni.

Kansas City voitti jatkoajalla


Konferenssivälierien viimeinen matsi oli Kansas City Chiefs vastaan Buffalo Bills. Ottelu taisi olla yksi kaikkien aikojen NFL-matseista.
Hyökkäykset olivat nyt pääosassa. Kansas Cityn QB Patrick Mahomes ja Buffalo Billsin Josh Allen kuskasivat hyökkäyksiään vuorotellen päästä päähän. Ottelun loppu oli liki uskomaton.

Buffalo oli 29-33 -tappiolla, kun se sai pallon omalla 25 jaardin viivalla. Peliaikaa oli jäljellä muutama sekunti yli minuutin. Bills vei pallon maaliin asti, niin että kelloon jäi peliaikaa 13 sekuntia. Buffalon johto oli kolme pistettä. Kuitenkin vielä 13 sekunnissa kahdella heittopelillä Chiefs sai pallon potkumaalin päähän, josta se tasoitti ottelun.Jatkoajalla Kansas City sai pallon ensimmäiseksi, ja teki heti omalla vuorollaan touchdownin. Siihen matsi päättyi.
Ottelusta jäi paljon jossiteltavaa. Kun aikaa oli 13 sekuntia ja maalinsa jälkeen Bills potkaisi pallon aloituksesta Chiefsille, sen olisi jälkiviisaana kannattanut potkaista lyhyempi potku, jolloin Chiefsin olisi pitänyt palauttaa palloa, ja tämä olisi kuluttanut sekunteja. Tällä tavalla Kansas Cityllä olisi ollut aikaa vain yhteen heittopeliin, nyt se sai pelata kaksi.

NFL:n jatkoaikasääntö on saanut myös paljon kritiikkiä. Sääntö on sellainen, että jos joukkue tekee jatkoajalla touchdownin, niin peli katkeaa siihen eikä vastustaja saa mahdollisuutta tasoittaa. Kun kentällä on kaksi Billsin ja Chiefsin tasoista joukkuetta, niin jatkoajan kolikonheitto saa liikaa painoarvoa.

Tom Brady eläkkeelle?


Konferenssivälierien hävinneistä löytyy kaksi veteraani-QB:tä, lajin todellisia legendoja, joilla on nyt valinnan paikka.
Tampa Bayn Ton Brady on jo 44-vuotias. Se kyllä näkyy kentällä. Brady on hidas. Jalat hänellä eivät koskaan ole käyneet nopeasti, mutta nyt Ramsin loistavaa puolustusta vastaan tämä korostui. Eikä Bradyn käsikään enää ole samanlainen ruoska kuin ennen.

Ramsia vastaan kävi selväksi, että ei enää ole kovien matsien voittava QB. Runkosarjassa Brady rikkoi vielä ennätyksiä, mutta ikä väkisinkin tulee vastaan. Arvion Bradyn eläkeilmoitukselle on ainakin 80 prosenttia.

Green Bay Packersin QB Aaron Rodgers oli jo ennen kautta jättämässä seuran. Kun tilanne meni hankalaksi, niin Rodgers vielä suostui pelaamaan Packersin kanssa ilmoittaen, että kerran vielä. Play offs -tappio oli sen verran kirvelevä, että ei olisi ollenkaan ihme, jos Rodgers ilmoittaisi lähtevänsä Green Baystä.
Tässä olisi sopiva vaihtokauppa. Brady lopettaa pelit, ja Rodgers siirtyy Tampa Bayn pelinrakentajaksi vielä muutamaksi kaudeksi.

Konferenssivälierien jälkeen tilanne on vetomarkkinoilla sellainen, että Kansas City Chiefs on suurin Super Bowlin voittajasuosikki. Chiefsin kerroin Bet365:n listoilla on 2.20. Kakkossuosikki on Los Angeles Rams kertoimella 3.10. San Francisco 49ersin kerroin on 5.50 ja Cincinnati Bengalsin 10.00.