Susijengillä on hämmästyttävän hyvät mahdollisuudet MM-lopputurnaukseen

Susijengillä on hämmästyttävän hyvät mahdollisuudet MM-lopputurnaukseen
Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi teki melkoisen tempun voitettuaan hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kahdesti. Jopa MM-kisapaikka on Suomelle tarjolla, joskin toinen kesän karsintaotteluista onkin lähtökohtaisesti vaikea.
Susijengi teki sellaisen tempun, jota siltä oli hyvin vaikeaa vielä perjantaina aamupäivällä odottaa. Joukkueen kaksi voittoa Sloveniasta oli skenaario, jonka piti vedonlyöntiyhtiöiden kertoimien mukaan toteutua korkeintaan muutaman prosentin todennäköisyydellä.

Kun Kroatia voitti maanantai-illan ottelussa vieraskentällä Ruotsin, jatketaan karsintojen C-lohkoa neljän kierroksen jälkeen seuraavasta, Suomelle mairittelevasta tilanteesta:Jäljellä olevat ottelut ovat seuraavat: 30. kesäkuuta Suomi-Ruotsi ja Slovenia-Kroatia, 3. heinäkuuta Kroatia-Suomi ja Ruotsi-Slovenia.

Karsintojen seuraavaan vaiheeseen jatkaa lohkon kolme parasta joukkuetta. Kun Suomi on voittanut Slovenian kahdesti ja Kroatian kerran, vaatisi Susijengin putoaminen jatkosta jo varsin yllättäviä käänteitä.Paikan sinetöimiseen riittäisi kotivoitto Ruotsista. Lisäksi Kroatian pitäisi voittaa molemmat ottelunsa ja Suomen hävitä molemmat. Tuolloinkin keskinäisten ottelujen vertailu saattaisi riittää Suomelle.

Karsintojen luonne muuttuu kesällä


Ennen kaikkea jatkoa ajatellen pitää kuitenkin muistaa, että karsintojen luonne muuttuu kesällä lähes täysin. Euroliigapelaajat ovat tuolloin oletettavasti käytettävissä, ja sama pätee lähtökohtaisesti myös NBA-miehiin.

Tämä on Suomelle ensisijaisesti hankala asia. Vaikka joukkue saisikin mukaan Lauri Markkasen, on monilla kilpailijamailla täysin erilainen pelaaja-arsenaali näissä maailman parhaissa sarjoissa. Suomalaisia euroliigapelaajia kun ei löydy juuri nyt ensimmäistäkään.

Toisaalta vielä Ruotsia vastaan Suomen tilanne olisi hyvä. Ruotsilla ei ole yhtään NBA-pelaajaa.

Tilanne kääntynee päälaelleen Kroatiassa. Sikäläisiä NBA-pelaajia on kaksi ja euroliigamiehiä isohko nippu.

Kroatia pelasikin esimerkiksi MM-karsintaottelunsa Suomea vastaan tietynlaisella kakkosmiehistöllä. Se pyrki avainpelaajillaan olympialaisiin, mutta tuo tavoite ei onnistunut.MM-kisatoiveet pysyivät maanantai-illan voitolla elossa, ja oletettavasti kesällä Suomeakin vastaan parketilla tullaan näkemään nimekäs nippu. Siinä ottelussa Suomi tulee olemaan merkittävä altavastaaja.

Jos ja kun Suomi etenee seuraavaan vaiheeseen, löytyvät vastustajat D-lohkosta. Saksa on varmistanut paikkansa jatkopeleihin.Kuuden joukkueen jatkolohkosta kisoihin etenee kolme parasta. Suomi on "virtuaalisessa sarjatilanteessa" juuri nyt kärjessä Saksan kanssa.

Puola ja Viro inhimillisiä


Saksa tulee olemaan todella kova vastustaja. Sillä on kahdeksan NBA-pelaajaa sekä euroliigajoukkue Bayern München, joka toki koostuu hyvin pitkälti ulkomaalaispelaajista.

Israelilaisista vain yksi pelaa NBA:ssa, mutta euroliigaryhmä Maccabi Tel Aviv sisältää kotimaista osaamista. Toki päävastuun kantavat siinäkin ryhmässä enimmäkseen yhdysvaltalaiset.

Puolan ja Viron pelaajistot ovat puolestaan kesälläkin inhimillisiä, tulevat Suomea vastaan sitten molemmat tai toinen näistä porukoista.Onnella on oma osuutensa myös kesän otteluohjelmassa. Jos Suomi saisi vältettyä Saksan, olisivat asetelmat herkulliset.

Susijengi ei edelleenkään ole suosikki yltämään MM-kisoihin. Mahdollisuudet ovat kuitenkin hämmästyttävän hyvät siihen nähden, miltä näytti ennen karsintoja saati Ruotsia vastaan koetun tappiollisen avausottelun jälkeen.