U20 MM-kisat 2022 - Pikkuleijonat suosikkien joukossa!

U20 MM-kisat 2022 - Pikkuleijonat suosikkien joukossa!
Jääkiekon nuorten MM-kisat 2022 käydään vuosituhannen 2021-22 taitteessa Kanadassa. Viime kisoissa pronssia napannut Suomi on jälleen potentiaalinen menestyjä!
Vedonlyöntisivustot eivät ole vielä avanneet kertoimia vuoden 2022 U20 MM-kisoihin, mikä on tietysti täysin ymmärrettävää. Kisoihin on vielä rutkasti aikaa ja maajoukkueiden kokoonpanot tulevat elämään varsinkin Pohjois-Amerikan joukkueiden osalta reilusti. Silti nuoren kauden perusteella voi jo vetää joitain johtopäätöksiä joukkueiden voimasuhteista. Mä päivitämme artikkelia sitä mukaa, kun kertoimian nuorten vuoden päätapahtumaan alkaa tippua.

Vuoden 2022 U20 MM kisat pelataan siis tänäkin vuonna Kanadassa. Edmontonissa ja Reed Deerissä palataan normaaliin päiväjärjestykseen siltä osin, että kisojen alkulohkot pelataan eri kaupungeissa ja myös yleisöä nähdään jälleen lehtereillä. Kanada saanee tästä siten pienen kotiedun, tosin aiempien vuosien perusteella voisi myös kysyä onko kyseessä etu vai haitta. Lisääntyneet paineet eivät ole aina olleet nuorille vaahteranlehdille hyväksi.

Kanada ja USA ykkössuosikit


Turvallinen veikkaus jo hyvissä ajoin ennen turnausta on, että Pohjois-Amerikan pikkujättiläiset Kanada ja USA ovat jälleen turnauksen selkeästi kaksi suurinta suosikkia. Viime vuoden loppuottelussa USA vei pidemmän korren, mutta etukäteen Kanada taitaa tälläkin kertaa olla hieman edellä. Huomionarvoista on, että nuorten MM-kulta on edellisen kerran mennyt kolmikon USA, Kanada, Suomi ulkopuolelle lähes vuosikymmen sitten vuonna 2012. Tuolloin Ruotsin Juniorkronorna oli ykkönen.

Uuden kauden ensimmäinen huipputurnaus, Michiganissa Yhdysvalloissa pelattu Summer Showcase 2021 päättyi lopulta Suomen voittoon. Finaalissa oli vastassa isäntämaa USA, joka kierrätti läpi turnauksen hurjaa 44 pelaajan rosteria. Tämä kertaa myös USA:n ja Kanadan positiivisesta ongelmasta, pelureita olisi tarjolla vaikka kahteen kilpailukykyiseen joukkueeseen.

Nuorten Leijonien toinen iso näyttöpaikka oli elokuun lopussa Tshekissä ja Venäjällä pelattu neljän maan turnaus. Tshekin, Venäjän ja Suomen lisäksi turnauksessa pelasi Ruotsi. Ensimmäisessä matsissa Suomi kärsi tappion Tshekille, mutta kaatoi tämän jälkeen sekä Venäjän että Ruotsin. Valmistavien otteluiden perusteella Suomi on siis jälleen iskussa ja mukana mestaruustaistossa myös vuodenvaihteen MM-kisoissa!


Nuoret Leijonat U20 MM 2022 - Kokoonpano


Päävalmentaja Antti Pennasella on vielä reilusti aikaa pyöritellä lopullista kisakokoonpanoaan. Tähänastisten näyttöjen perusteella kuitenkin aika moni peluri on varmasti jo myös sementoinut paikkansa kisakoneessa. Edellyttäen siis etteivät loukkaantumiset sekoita pakkaa. Nuorten Leijonien runko tulee jälleen vahvasti kotimaisesta Liigasta.

Summer Showcasessa loistaneet Aatu Räty ja Roni Hirvonen ovat takuuvarmoja kisapelaajia ja myös isoimpia vastuunkantajia. Joel Blomqvist lienee maalivahdeista ykkönen, mutta toinen oululaistaustainen veskari Leevi Meriläinen pelasi itsensä Michiganissa vahvaksi haastajaksi.

Puolustuksen potentiaalisiksi runkohahmoiksi voinee nostaa TPS-kaksikon Ruben Rafkin - Eemil Viro. Kärppien Topi Niemelä lienee myös itsestäänselvä valinta isoon rooliin. Liigassa kelpo kautta pelaavista pakeista myös Kasper Puutio, Ville Ottavainen ja Matias Rajaniemi ovat varmasti myös keskusteluissa mukana.

Hyökkääjien osalta tarjontaa on jopa vieläkin enemmän. Ensi kesän NHL:n kärkivarauksen Brad Lambertin kausi on ollut vaisu, onko näyttöjä silti tarpeeksi? Toinen JYP-peluri Joakim Kemell puolestaan on varmasti pelannut itsensä kisakoneeseen huiman alkukauden ansiosta, eikä kai "Jypinkylän" tornia Samuel Heleniustakaan voi sivuuttaa. Kärppien liukas Ville Koivunen lienee lähellä kisapaikkaa hänkin.

Miten Pennanen lopulta joukkueensa kasaakaan, yksi asia ainakin on varmaa. Nuoret Leijonat saavat jälleen jalkeille erittäin kilpailukykyisen joukkueen, joka taistelee Edmontonissa ja Red Deerissä mitaleista!