Ukrainalaiset urheilijat puolustavat kotimaataan

Ukrainalaiset urheilijat puolustavat kotimaataan
Kuva: Getty Images

Usea tunnettu urheilutähti on Ukrainassa aseissa ja valmiina puolustamaan kotimaataan

Slava Ukraini!


Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vienyt useita ukrainalaisia urheilun maailman tähtiä rintamalle puolustamaan kotimaata.
Tässä lista aseisiin tarttuneista.

Oleksandr Usyk

Usyk on nyrkkeilyn maailmanmestari kahdessa painoluokassa. Neljän liiton raskaan sarjan maailmanmestaruuden Usyk voitti viime vuoden syyskuussa, kun hän kukisti britti Anthony Joshuan Lontoossa Tottenham Hotspur -stadionilla.
Alemman raskaansarjan maailmanmestaruuden Usyk voitti vuonna 2018.
35-vuotias Usyk on otellut 19 kertaa, voittanut ne kaikki ja 13 tyrmäyksellä.
Amatööripuolella Usyk voitti Lontoon olympialaisissa 2012 kultaa.
Nyrkkeilymaailma on suurella innolla odottanut Usykin ja Tyson Furyn ottelua, mutta tämä jää hamaan tulevaisuuteen. Jos Usyk selviää sodasta ehjänä.Vasili Lomachenko

Nyrkkeilijä Vasili ”The Matrix” Lomachenko on ollut kolmen eri kevyemmän painoluokan maailmanmestari. Viimeisin mestaruuskausi oli 2018-2020, jolloin hän oli kolmen liiton ja Ring -julkaisun kevyen sarjan mestari.
Amatööriurallaan Lomachenko oli huiman menestyksekäs. Ennen ammattilaismatseja hän voitti 396 ottelua, ja hävisi vain kerran.
Ennen sotaa Lomachenko oli taas nousemassa kohti huippua. Hän voitti Madison Square Gardenissa Richard Commeyn, ja edessä olisi ollut megamatsi hallitsevaa kevyen sarjan mestaria George Kambososia vastaan.

Vladimir ja Vitali Klitshko

Raskaan sarjan ”Klitshkon aikakausi” kesti noin vuodesta 20014 vuoteen 2015. Vuonna 1971 syntynyt Vitali ja viisi vuotta nuorempi Vladimir olivat kaikkien aikojen eniten nyrkkeily tittelimatseja voittanut veljespari. Vuoteen 2020 mennessä Klitshkot olivat voittaneet MM-kehässä 40 kertaa.
Nyrkkeilykehässä Klitshkot olivat tunnettuja vuuresta koostaan, urheilullisuudesta sekä erityisen pitkästä ulottuvuudesta.
Vitali Klitshko lopetti nyrkkeilyn vuonna 2013. Hän on ollut Kiovan pormestari vuodesta 2014.
Vladimir Klitshkon nyrkkeilyura päättyi tappioon Tyson Furylle vuonna 2015.
Kumpikin Klitshkon veljeksistä on vielä opiskellut tohtoriksi urheilutieteissä.
The Times -lehden mukaan kumpikin Klitshkon veljeksistä on tyranni Putinin tappolistalla.Juri Vernydub

56-vuotias jalkapallovalmentaja Vernydub luotsasi moldovalaista Sheriff Tiraspolia Mestarien liigassa, kun joukkue syyskuussa voitti Madridin Santiago Bernabeulla suuren ja mahtavan Real Madridin 2-1.
Vernydub jätti joukkueensa, kun sota alkoi ja lähti puolustamaan kotimaataan.

Oleg Luzhny

Vuonna 2002 Luzhnysta tuli ensimmäinen ukrainalainen Englannin Valioliigan voittaja. Arsenalin kanssa Luzhny voitti myös FA Cupin saman vuonna ja uudestaan seuraavalla kaudella. FA Cupin finaali 2003 oli Luzhnyn viimeinen matsi Arsenalissa. Hän aloitti ottelun puolustuksen keskustassa.
Ukrainan maajoukkueessa Luzhny pelasi 52 ottelua, joista 39 hän oli kapteenina. Nyt Luzhny taistelee kotikaupungissaan Kiovassa.

Sergei Stakhovsky

Tennispelaaja Stakhovskyn paras ATP-sijoitus on 31, ja hän on voittanut neljä ATP-turnausta. Stakhovskyn kovin voitto on vuoden 2013 Wimbledonista, jolloin hän pudotti Roger Federerin kakkoskierroksella.
36-vuotias Stakhovsky on myös puolustamassa Kiovaa. Stakhovsky on kertonut, että hänen vaimonsa on kertonut lapsille, että isä on taas tennisturnauksessa.