Uusi arpajaislaki voimaan, maksublokit vuoden päästä

Uusi arpajaislaki voimaan, maksublokit vuoden päästä
Uusi arpajaislaki astuu voimaan tammikuun alussa. Tehottomaksi tiedetyt maksublokit käyttöön vuoden päästä
Uusi arpajaislaki tulee voimaan vuoden alusta. Pelaajalle tämä ei tuo muutoksia koko ensi vuonna. Vuoden 2023 alusta toteutuu Veikkauksen kiivaasti havittelema maksublokki ulkolaisille vetofirmoille. Blokki tulee voimaan vain puolikkaana perustuslakivaliokunnan kannanoton jälkeen. Vuodesta 2023 rahan siirto Suomesta ulkolaisille vedonvälittäjille tehdään hankalaksi, mutta voittojen kotiutukselle ei ole mitään estettä.Maksuliikenteen estot laitetaan sellaisille pelifirmoille, jotka päätyvät Suomessa Poliisihallituksen mustalle listalle. Tälle listalle joutuvat ne rahapeliyhtiöt, jotka rikkovat uuden lain markkinointirajoituksia. Ulkolaiset firmat eivät saa enää kohdistaa Suomeen minkäänlaista mainontaa, tai muuten blokki heilahtaa.
Ulkolaisille pelifirmoille pelaaminen ei ole jatkossakaan laitonta, aivan kuten se ei ole ollut tähänkään asti. Veikkauksen asemaa ja uutta lainsäädäntöä puolustavat ovat mielellään julkisissa keskusteluissa viitanneet ulkolaisiin firmoihin laittomina vetofirmoina, mutta tämä on ollut puhdasta valehtelua.

Maksublokki on pankeille hyvin kallis


Maksublokki on jo syntyessään epätoivoinen viritelmä. Rahasiirtojen kiertäminen nettipankkien tai muiden maksun välittäjien avulla on helppoa.
Maksublokki tulee olemaan myös hyvin kallis. Finanssisektori on arvioinut, että blokin käyttöön laittaminen maksaa jopa kolme miljoonaa euroa per pankki. Veikkauksen oman arvion mukaan maksublokki kääntäisi pelivaroja ulkomailta Suomeen enintään 12 miljoonaa euroa. Pankkien tappio kääntyy lopulta sen asiakkaiden maksettavaksi, eli nyt suomalainen pankkiasiakas maksaa, että Veikkauksen edunsaajille saadaan hieman enemmän rahaa. Ei ole hankala kuvitella, että kun maksublokki osoittautuu tehottomaksi, finanssisektorin kanssa läheisemmässä yhteistyössä oleva hallitus tulee sen purkamaan.

Suomen naapurimaissa Norjassa ja Ruotsissa maksublokki on ollut käytössä. Ruotsissa ollaan sitä jo purkamassa, kun blokki on osoittautunut kalliiksi ja tehottomaksi. Norjassa blokki on ollut käytössä yli kymmenen vuotta, mutta sinä aikana ulkomaille pelaaminen on vain kasvanut.