Jääkiekon MM-kisat 2021 pois Valko-Venäjältä - Missä kisat pelataan?

Jääkiekon MM-kisat 2021 pois Valko-Venäjältä - Missä kisat pelataan?
Valko-Venäjä menetti odotutesti jääkiekon MM-kisat 2021 kisaisännyyden. Missä kisat pelataan vai pelataanko ollenkaan?
Maanantaina 18. tammikuuta saatiin odotettu päätös siitä, ettei jääkiekon vuoden MM-kisoja pelata Valko-Venäjällä. Kisat oli tarkoitus pelata 21.5 – 6.6.2021 Valko-Venäjän Minksissä sekä Latvian Riiassa. Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne ja maan presidentin Aljaksandr Lukašenkan toiminta on tuomittu jo kuukausia kansainvälisen yhteisön toimesta, joten kansainvälisen jääkiekkoliiton päätös oli odotettu. Viimeinen niitti Valko-Venäjän kisaisännyydelle MM-kiekon pitkäaikaisen sponsorin Skodan uhkaus vetäytyä yhteistyöstä IIHF:n kanssa, mikäli kisat pelataan Lukašenkan mailla.Missä jääkiekon MM-kisat 2021 pelataan?


Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei ole toistaiseksi vielä julkistanut uusia kisaisäntien MM-kisoille 2021. Jo kertaalleen kisojenjärjestämisestä vetäytyneen Latvian sekä maan pääkaupungin Riian odotetaan palavaan toiseksi kisakaupunkisi Valko-Venäjän pois sulkemisen jälkeen.

IIHF:n nokkamies sveitsiläinen Rene Fasel on hyvää pataa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ja jo joulukuussa 2020 uutisointiin että Venäjä on tarjoutunut järjestämään kisat Pietarissa, mikäli Minskissä ei pelata. Fasel varmasti yrittää järkätä vielä yhdet kisat kaverille ennen kuin valta vaihtuu liitossa syksyllä 2021. Venäjän tilanne ja maan näkyvät ongelmat oppositiojohtaja Aeksei Navalnyin kanssa eivät kuitenkaan tällä hetkellä ole paljon Valko-Venäjää parempi vaihtoehto.

Kaksi muuta vahvaa kandidaattia kisojen toiseksi järjestäjämaaksi ovat Tanska sekä Slovakia. Tanskan Herningissä pelattiin viimeksi 2018 ja Slovakian Bratislavassa (kuten suomalaiset hyvin muistavat) vuonna 2019.

MM-kisat 2021 Suomeen?


Suomi haki jääkiekon MM-kisojen kisaisännyyttä vuodelle 2021. Suomi hävisi kuitenkin vaivaisen yhden äänen erolla äänestyksen. Sen sijaan Suomi sai jääkiekon MM-kisat vuodelle 2022 MM-kisojen isäntäkaupungeiksi tulevat Tampere ja Helsinki. Mediassa on nyt kuitenkin heitetty ilmoille ajatus, että Suomi voisi järjestää MM-kisat jo tänä keväänä joko yksin tai jaettuna kisoina esimerkiksi Latvian kanssa. Yksi Suomen vuoden 2021 MM-kisojen puolestapuhuja on ollut Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

Kärnän mielestä Suomi on kansainvälinen mallimaa koronatilanteen hoitamisesta ja sen varjolla Suomi voisi kisat järjestämällä jakaa osaamista ja näyttää, kuinka kisat voidaan järjestää 100 prosenttisen koronaturvallisesti. ” Fasiliteetit Suomessa ovat ensi vuoden kisoja ajatellen jo valmiiksi kunnossa ja mikä olisi muutenkaan parempi piristysruiske koronakevääseen, kuin kotimaassa pelattavat jääkiekon MM-kisat?” Kärnä toteaa.

Varsin mielenkiintoinen ajatus mutta vuoden 2022 toinen kisapaikka Tampereen Kansi ja Areena ei ole vielä pelikunnossa eikä tämän tiedon valossa valmistu kuin vasta joulukuussa 2021.