Mitä ihmettä? Veikkaukselta täyskäännös, puheissa monopolin purkaminen!

Mitä ihmettä? Veikkaukselta täyskäännös, puheissa monopolin purkaminen!
Veikkauksen osavuosikatsauksesta löytyi jotain todella mielenkiintoista elokuun lopussa 2022. Kuva: Adobe Stock
Päivitys 7.9.: Veikkaus kertoi kantansa vielä suoremmin Ylen tuoreessa uutisessa.

Suomalainen monopoliyhtiö Veikkaus julkaisi osavuosikatsauksensa maanantaina. Rivien välistä löytyi aikamoinen uutispommi, josta uutisoi ensimmäisenä HS.

Yhtiön toimitusjohtaja Olli Sarekoski nimittäin kertoo katsauksen esipuheessa, että jos Veikkauksen yhä laskevaa käyrää ei saada pysäytettyä, Suomessa pitäisi "alkaa pohtia kaiken rahapelaamisen saattamista saman sääntelyn piiriin". Ja hyvin todennäköisesti Veikkauksen huono trendi jatkuu: huonomman tarjonnan takia monopoliyhtiön markkinaosuus laskee vuosi vuodelta. Veikkauksen markkinaosuus digipeleistä on enää 51 prosenttia. Sarekosken mukaan se painuu alle puoleen jo ensi vuonna, jos kehitys jatkuu.

Yleisesti ottaen kun monopoliyhtiön markkinaosuus laskee 50 prosenttiin, aletaan vakavasti harkitsemaan vaihtoehtoja monopolille. Käytännössä Suomessa selvästi todennäköisin vaihtoehto on niin sanottu lisenssijärjestelmä, joka muun muassa Ruotsissa on käytössä. Se tarkoittaa, että parhaille pelialan toimijoille myönnetään lisenssit, joiden avulla ne saavat toimia ja mainostaa säännellysti Suomessa. Lisäksi firmat maksavat veroja tai lisenssimaksuja Suomeen.

Monen mielestä lisenssijärjestelmä on selvästi tulevaisuutta Pohjoismaiden kaltaisissa maissa, myös Suomessa. Erikoista on se, että ehdotus tulee Veikkauksen toimitusjohtajalta – näinkin pian edellisten monopolin vahvistamiseen liittyvien toimien jälkeen. Arpajaislaki uudistui tämän vuoden alussa, ja muun muassa pelisivustojen markkinointia pyrittiin tiukentamaan. Ulostulossa on siksi ajoituksen suhteen myös jotakin erikoista. Miksi juuri nyt, kun lakiuudistuksen mukanaan tuomat maksublokit ovat vasta tulossa voimaan ensi vuoden alussa?

Ehkäpä firmassa tiedetään, että maksublokit eivät toimi, ja todellisuudessa rahapelaamisen valumista nettiin ei kuitenkaan voida poistaa tai juurikaan edes vähentää. Netissä kova kilpailu johtaa parempaan tarjontaan, parempiin kertoimiin ja parempiin bonuksiin. Siksi on ainoastaan luonnollista, että Veikkaus ei pyri pitkittämään väistämätöntä.

Twitterissä nähtiin aiheen tiimoilta koviakin tunteenpurkauksia. Muun muassa urheiluvaikuttaja ja vapaamman pelaamisen puolestapuhuja Aleksi Valavuori ilmaisi tyytyväisyytensä.

Lue myös: Vaivattomat nettipankit tulossa vedonlyöjien avuksi
Lue myös: Uusi arpajaislaki voimaan, maksublokit vuoden päästä