Venäjän sulku arvokisoista jatkuu. Ensi kesän EM-Jalkapallon isännöinti myös vaarassa?

Venäjän sulku arvokisoista jatkuu. Ensi kesän EM-Jalkapallon isännöinti myös vaarassa?
Antidopingliitto Wada on sulkenut Venäjän neljäksi vuodeksi ulos kaikista kansainvälisistä urheilukilpailuista. Venäläisurheilijoilla on mahdollisuus kuitenkin osallistua arvokisoihin neutraalin lipun alla.

Venäjän sulku arvokisoista jatkuu. Ensi kesän EM-Jalkapallon isännöinti myös vaarassa?

Wada esitti marraskuun lopussa liiton hallitukselle asian, että Venäjä suljettaisiin pois arvokisoista jopa neljän vuoden ajaksi. Wadan hallituksen kokouksessa Lausannessa on tänään hyväksytty yksimielisesti kielto joka koskee myös oikeutta isännöidä arvokisoja.

Wadan linjaus koskee kaikkia lajiliittoja, jotka ovat sitoutuneet kansainvälisen antidopingtoimikunnan toimintaan. Venäläisurheilijoilla on mahdollisuus osallistua arvokisoihin vain neutraalin lipun alla. Tätä menettelyä käytettiin esimerkiksi 2018 talviolympialaisissa Etelä-Koreassa.

Venäjän sulkeminen kisoista jatkuu edelleen


Tapaus perustuu syytökseen Venäjän valtiollista dopingohjelmaa kohtaan, josta Wada julkaisi professori Richard McLarenin kirjoittaman raportin vuonna 2016. Syksyllä 2019 Wada vaati Venäjän kaikkia datatietoja käsittelyynsä, mutta yhteistyö takkusi suuresti sillä lähetysmääräajan ylittänyt materiaali todettiin manipuloiduksi ja puutteelliseksi.

Venäjän antidopingtoimisto Rusadalla on 21 päivää aikaa hyväksyä Wadan linjaus. Mikäli Rusada kieltäytyy, asia siirtyy urheilun kansainväliselle välimiestuomioistuimelle CASille.


Wadan linjauksen voivat viedä CASin käsittelyyn myös kansainvälinen olympiakomitea KOK, kansainvälinen paralympiakomitea IPC ja Venäjän lajiliitot.

Viikonloppuna Lausannessa kokoustanut KOK ei hyväksy venäläisten totaalista kilpailukieltoa, vaan haluaisi antaa puhtaille urheilijoille mahdollisuuden kilpailla. Tätä menettelyä on käytetty aikaisemminkin ja tämän hetkinen tilanne jatkuu myös seuraavat 4-vuotta.Tuomio ei vaikuta Venäjän EM-kisa isännöintiin


Wadan päätös koskien Venäjää on aiheuttanut myös spekulaatiota koskien tulevia jalkapallon EM-kisoja. Venäjän on määrä isännöidä EM-kisojen alkulohkon otteluita Pietarissa 13.6 - 22.6.2020. Muun muassa Suomi pelaa kaksi alkulohkon otteluansa Pietarissa.

Päätös ei kuitenkaan vaikuta Venäjän kisaisännyyteen tai osallistumisoikeuteen. Venäjän maajoukkue siis pelaa normaalisti jalkapallon EM-kisoissa. Sulku koskee kuitenkin heti EM-kisojen jälkeen käytäviä Tokion kesäolympialaisia.

(Lähde: Wada)