VB listasi: näillä kaikilla tavoilla Ukrainan ja Venäjän tilanne vaikuttaa urheiluun nyt

VB listasi: näillä kaikilla tavoilla Ukrainan ja Venäjän tilanne vaikuttaa urheiluun nyt
Sodassa on kyse isommista asioista kuin penkkiurheilu ja vedonlyönti. Mutta koska VB on urheilumedia, poimimme silti käsittelyyn Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen vaikutukset urheilumaailmaan.
Torstaina koko maailma on kohissut yhdestä asiasta: Ukrainan tilanteesta. Joillekin kyseessä on kysymys kirjaimellisesti elämästä ja kuolemasta, emmekä halua vähätellä sitä kertoessamme, millä kaikilla tavoilla konflikti vaikuttaa myös urheilumaailmaan.

Jokerit & KHL


Epäilemättä keskeisimpänä urheiluvaikutuksena monella tulee mieleen Jokerien pelaaminen Venäjän KHL-liigassa. Jo aiemmin tällä viikolla joukkueen kannattajayhdistys Eteläpääty ry vaati, että Jokerit vetäytyy KHL:stä. Vaatimus sai monilta realisteilta soraääniä – ei varmasti niinkään itse ajatuksen takia, vaan käytännön kysymysten, kuten pelaajien palkkojen, areenan ja vastaavien. Jokerit vastasi tiedotteessaan, ettei aio tehdä niin, koska sillä on sitovat sopimukset ja velvoite niiden noudattamiseksi.Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että Jokerit todella lopettaa kauden kesken Venäjällä, pudotuspelien alla. Seura ei ole vielä antanut omaa tiedotettaan, mutta lehtitietojen mukaan asia on enää virallistamista vaille valmis ja pelaajia myydään jo Liigaan. Myös tärkeitä sponsoreita ja kumppaneita on perääntynyt Jokereiden toiminnasta torstain aikana, muun muassa Barona, joka kertoi, ettei aio enää tarjota työntekijöitä ottelutapahtumiin. Jopa Hartwall etsii keinoa vetäytyä pois areenayhteistyöstä.

Jokereiden oli määrä pelata KHL-playoffien ensimmäinen ottelu Spartak Moskovaa vastaan 1. maaliskuuta. Muusta KHL:n tilanteesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että pudotuspeleihin ollaan jatkamassa.

Esimerkiksi Pietarin SKA pelasi tänään harjoitusottelun Jekaterinburgia vastaan armeijan camo-maastokuosia mukailevassa pelipaidassa – olisi se aika naiivia ajatella, että tämä ei olisi poliittinen viesti. SKA:n päävalmentaja ja omistaja on Putin-yhteyksistään tunnettu Roman Rotenberg, joka on myös Hartwall Arenan omistajayhtiön hallituksen puheenjohtaja.VB listasi: näillä kaikilla tavoilla Ukrainan ja Venäjän tilanne vaikuttaa urheiluun nyt


Mestarien liigan finaalin paikka vaihtuu


Uutistoimisto Reuters kertoi torstaina, että Mestarien liigan loppuottelulle, joka oli määrä pelata Pietarissa Gazprom Areenalla, etsitään uutta paikkaa. Tästäkään ei ole vielä kerrottu virallisesti, mutta asiasta oletetaan tiedotettavan perjantaina, jolloin UEFA järjestää hätäkokouksen. Mestarien liiga finaali pelataan 28. toukokuuta.

UEFA mokaili torstaina Ukrainan tilanteeseen liittyen, kun se päivitti torstain alkajaisiksi yksinkertaisen twiitin iloisten emojien keraa: "Happy Thursday!". Sillä oli tarkoitus viitata päivän Eurooppa-liiga-kierrokseen, mutta Twitter-kansa ei ymmärrettävästi pitänyt ajoitusta oikeana, kun vain muutama tunti aikaisemmin Euroopan maa oli hyökännyt toiseen. Twiitti poistettiin noin tunti myöhemmin, kun se oli kerännyt 2 500 kommenttia, joista suurin osa oli negatiivisia.

Eurooppa-liigassa neljännesvälierään jatkaa venäläisjoukkueista Spartak Moskova, kun taas Zenit putosi Betisiä vastaan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Otteluparit arvotaan huomenna perjantaina. Nähtäväksi jää, mitä vastustajaksi joutuva joukkue tekee Venäjälle matkustamisen suhteen. Ottelut on tarkoitus pelata 10. ja 17. maaliskuuta.

Talviurheilun maailmancupit vaarassa


Venäjällä oli tarkoitus pitää maastohiihdon maailmancupin finaali maaliskuun puolenvälin jälkeen, mutta se ei näytä enää todennäköiseltä. Suomen hiihtoliitosta kerrottiin, ettei Suomi osallistu loppukilpailuun, jos se käydään Venäjällä. Yksittäisistä urheilijoista ainakin olympiahiihtäjät Katri Lylynperä ja Jasmi Joensuu ovat kertoneet, etteivät ole lähdössä Venäjälle. Myös Ruotsin hiihtoliitto on ilmoittanut, että eivät ole lähdössä. Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori linjasi, että kaikki urheilutapahtumat Venäjältä pitäisi perua.

Mäkihypyn naisten maailmancup oli tarkoitus kisata samaan aikaan Nizni Tagilissa.

Myös Suomen jääpallomaajoukkue jättää väliin MM-kisat Venäjällä. Kisat on tarkoitus pelata maalis-huhtikuun taitteessa.

Venäjän maajoukkueet


Venäjän jalkapallomaajoukkueen on määrä pelata MM-nousukarsinnoissa Puolaa vastaan 24. maaliskuuta. Vastustaja tulee otteluparista Ruotsi - Tshekki. Ruotsin jalkapalloliitto on jo hyvissä ajoin ilmoittanut, että jos Venäjä - Ruotsi -karsintafinaali toteutuu, Ruotsi ei lähde pelireissulle.

Epäselvää on, miten tilanne tulee vaikuttamaan tuleviin jääkiekon EHT-turnauksiin ja jääkiekon MM-kisoihin, jotka pelataan Suomessa Tampereella ja Helsingissä. MM-kisojen järjestämiseenkin tilanne saattaa vaikuttaa, jos Hartwall Arena ei olisikaan pelikäytössä. On esitetty, että kaikki joukkueet eivät mahdu Tampereelle. Vaikka uusi Nokia Areena on maailmanluokan halli, Tampereen majoituskapasiteetti ei riitä.

Venäjä Viisuihin


Euroviisut ei ehkä ole urheilua, mutta suosittu vedonlyöntikohde kuitenkin. Euroviisuista Venäjää ei ole ainakaan toistaiseksi heitetty ulos, mikä tuntuu kummalliselta päätökseltä tilanne huomioon ottaen. Voi olla, että tilanne muuttuu vielä. Tällä hetkellä Venäjää voi veikata Viisujen voittajaksi kertoimella 21, vaikka edustuskappalettakaan ei ole vielä julkaistu.