EM-futis pelataan viiden vaihdon systeemillä

EM-futis pelataan viiden vaihdon systeemillä
UEFA on vahvistanut, että jalkapallon EM-lopputurnauksessakin saa vaihtaa joka ottelussa viisi kertaa.
Kesän EM-lopputurnauksessa käytetään viiden vaihdon systeemiä. UEFA päätti maaliskuun lopulla, että koronavirusepidemian vuoksi käyttöön otettu laajennettu pelaajavaihtojen systeemi on käytössä niin Euro 2020 -turnauksessa kuin MM-karsinnoissakin. MM-karsintoja pelataan vielä maaliskuussa 2022. Myös Kansojen liigan finaaleissa ensi lokakuussa sekä putoamiskatsinnoissa maaliskuussa tullaan pelaamaan viiden vaihdon systeemillä.UEFA:n mukaan vaihtosääntö on edelleen soveltuva sääntö, koska pandemia UEFA:n mukaan edelleen vaikuttaa peleihin. Alun perin viiden vaihdon systeemi otettiin käyttöön, kun koronaviruksen perumia otteluita pelattiin alta pois nopealla aikataululla. Nyt pelataan tavanomaisessa pelirytmissä, mutta silti UEFA haluaa jatkaa viidellä vaihdolla. Ei olisi siis mahdotonta, että tämä olisi uusi normaali.

Viiden vaihdon systeemi on laajalti käytössä myös seuratasolla. Englannin Valioliiga on ainoa suurempi eurooppalainen futissarja, jossa ei käytetä viittä vaihtoa kuluvalla kaudella.

Viisi vaihtoa suosii suurmaita


EM-lopputurnauksessa viiden vaihdon systeemistä hyötyvät suuremmat maat. Englannin ja Saksan kaltaiset maat voivat aivan hyvin vaihtaa viisi pelaajaa, eikä pelaajien taso putoa mihinkään. Nämä joukkueet voivat toisella puoliskolla tuoda avauskokoonpanon pelaajien veroisia kentälle tuoreilla jaloilla juoksemaan vastuksia nurin.
Suomen kaltaiset pikkumaat taas ovat paljolti avauskokoonpanon varassa. Penkiltä ei löyty vastaavia korvaajia. Ottelutahti on tiivis, ja jos kärjessä Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo sekä keskikentän Glen Kamara alkavat hyytyä, niin penkiltä ei löydy korvaajia.

UEFA päätti myös kokouksessaa, että stadioneiden katsojamäärät ovat paikallisviranomaisten päätettävissä. Vierasjoukkueiden fanit eivät kuitenkaan pääsee katsomaan pelejä ennen kuin toukokuussa Mestareiden liigan ja Eurooppa-liigan finaaleissa.

EM-lopputurnauksessa Suomen otteluissa tulee olemaan paikalla mukavasti yleisöä. Venäläinen uutistoimisto Tass on kertonut, että Pietariin otetaan kisastadionille yli 30 000 katsojaa, eli puolet kapasiteetista.
Tanskassa taas on maan kulttuuriministeri Joy Morgensen sanonut, että Kööpenhaminan Parken -stadionilla on EM-turnausmatseissa noin 12 000 katsojaa.

Englannin jalkapalloliitto FA on ilmoittanut, että se haluaa Wembleyn semifinaaleihin ja finaaliin 45 000 katsojaa. Sellaisesta ryhmästä lähtee jo ääntä.