Euroviisut 2022: Voittaja

Euroviisut: Voittajaveto | 14.5.2022 22.00
Kohde sulkeutuu: 14.05.2022 22:00
Euroviisuja järjestävä EBU sanoo Viisujen olevan politiikasta vapaat, mutta se on paksu vale.Maailmanpoliittinen tilanne Euroopassa on todella poikkeuksellinen – ei tarvinne mainita, mihin tragediaan tällä viittaamme. Euroviisut tulee silti tänäkin vuonna, ja hyvä niin, sillä nyt jos koskaan tarvitaan iloa ja valoa kunnon show'n muodossa!

Euroviisu-kertoimet tulivat ensi kerran saataville jo helmikuun puolivälissä, jolloin peräti 16 maata 40:stä ei ollut vielä julkistanut edustajaansa, ja lisäksi viisi maata oli julkistanut edustajan, mutta ei biisiä. Kertoimet kuitenkin poistuivat saatavilta samalla viikolla ja palasivat takaisin maaliskuun alussa. Todennäköisesti kertoimenlaskijoilla oli kädet täynnä töitä juurikin Ukrainan tilannetta arvioidessa sekä tietenkin kuunnellessa myös uusia edustuskappaleita, joita on saatu kuultavaksi pitkin helmikuun loppua ja maaliskuun alkua varsinkin lauantaisin.

Nouseeko Eurooppa yhdeksi rintamaksi?


Luvassa voi olla poliittisimmat Viisut ikinä. Asiantuntijoiden mukaan Putinillekin on tullut täytenä yllätyksenä, kuinka yhtenäisesti Eurooppa on seissyt sitä vastaan niin pakotteiden osalta kuin henkisellä puolella. Niin se todellakin on, että edes idempänä sijaitsevat maat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta eivät ole jääneet seisomaan "puolueettomina" vaan asettuneet Venäjää vastaan enemmän ja vähemmän.

Suurimman osan Euroopan maista ja ihmisistä ei ole tarvinnut valita puolia: harvoin oikea elämä on niin mustavalkoista, että voi sanoa asioiden olevan hyviä tai pahoja, mutta nyt niin voidaan likipitäen tehdä.

Tästä syystä väitämme, että Euroviisuissa, joissa annetaan joka ikinen vuosi paljon ääniä myös aivan muiden syiden kuin musiikillisten ansioiden takia, Ukraina voittaa. Tämän väitteen teemme siis jo ennen kuin puhumme itse kappaleesta sen enempää.

Useimmiten ääniä annetaan diplomatian merkeissä rajanaapureille, mutta myös muita poliittisia ääniä on nähty. Toki joskus ihan vain se paras biisi voittaa, mutta toisinaan äänet tipahtavat sen esiintyjän laariin, joka uppoaa kulloisessakin maailmanajassa elävien eurooppalaisten sydämiin. Esimerkiksi vuoden 2014 Conchita Wurstin voiton voidaan katsoa olleen mahdollisesti osittain tähän kategoriaan putoava voitto, ottamatta mitään pois voittaja-show'lta ja -kappaleelta.

Ukraina voittanut ennenkin painavalla sanomalla


Muut kuin paatuneimmat Euroviisu-entusiastit eivät välttämättä muista, että Ukraina, joka on ylipäätään osallistunut Viisuihin vasta vuodesta 2003 alkaen, on voittanut kilpailun jo kahdesti: heti debyyttikisojaan seuraavana vuonna 2004 sekä vuonna 2016. Viimeisin voitto tuli Jamalan kappaleella 1944. Kuinka karmivan sopivaa, että edellinen voittajabiisi kertoi vuoden 1944 Stalinin vainoista Krimillä, joissa artistin isoäiti oli ollut uhrina. Biisi sai noottia poliittisen viestinsä vuoksi, mutta sitä ei kuitenkaan hylätty, vaan sen sijaan se voitti. Siinä jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka helposti viesti voi sekoittua musiikillisiin ansioihin – tai siis olla osa musiikkia.

Tänä vuonna Ukrainan edustuskappaleen pääsanoma ei ole ehkä niinkään itse biisin lyriikoissa kuin aktissa ja osallistumisessa itsessään. Kappalekaan ei silti ole mitään tyhjänpuhumista, sillä Kalush Orchestran Stefania on oodi äideille. Lyriikat on tehty ennen Ukrainan sodan uusimpia ja traagisimpia käänteitä, mikä antaa niihin kylmäävän mutta vaikuttavan lisä-twistin. Lue Stefanian lyriikat käännettynä englanniksi >>

Katso ja kuuntele kappale tästä:Biisi on siis ukrainaksi, mikä jakanee katsojia ja raateja jonkin verran kahteen leiriin. Alun perinhän Euroviisu-kappaleiden esittäminen omalla kielellä oli itsestäänselvyys. Myöhemmin käytössä oli kielisääntö, jolla säädettiin äidinkielen käytöstä biiseissä, kun taas nykyään englanninkieliset kappaleet ovat arkipäivää. Oman kielen käyttö tuntuu silti olevan nyt trendi, ja tällä kertaa äidinkielellä esitetty biisi tuntuu erityisen perustellulta. Siinä missä englanninkieliset biisit ovat kansainväliselle yleisölle helpompia ymmärtää, on TV-lähetyksissä tietysti tekstitykset mukana.

Genreltään Stefania on eräänlainen folkin ja räpin sekoitus. Genrejen sulautuminen crossover-hengessä on moderni ja toimiva valinta, sillä puhdas räppi, niin jättimäinen genre kuin se tänä päivänä onkin, ei tunnu kyllin viisumaiselta valinnalta. Räp-henkisiä kappaleita on ollut Euroviisuissa musiikkilajin suosioon nähden varsin niukasti, mutta toki aina silloin tällöin. Usein niissä tuntuu olevan juurikin vivahteita myös muista genreistä.

Muistamme esimerkiksi vuoden 2003 voittajan, Turkin Sertab Erenerin kappaleen Everyway That I Can, jossa oli selkeää räpin kanssa flirttailua, jos ei se suoranainen tyylipuhdas räp-biisi ollut. Viime vuosilta jotkut muistavat Tshekin Mikolas Josefin Lie To Me -kappaleen vuodelta 2018. Se on jo varsin lähellä nykyräppiä ja sijoittui kuudenneksi. Onko nyt aika, kun hyvinkin räppihenkinen kappale, jossa on kuitenkin paljon makusteltavaa myös muunlaisen musiikin ystäville, voittaa?

Alun perin Ukrainan edustajan piti olla Alina Pash kappaleellaan Tini zabutykh predkiv. Hänen osallistumisensa peruuntui johtuen epäselvyyksistä, jotka liittyivät esiintyjän vierailuihin Krimillä. Sen jälkeen valinta osui Ukrainan kansallisessa Vidbir-karsinnassa toiseksi tulleeseen aktiin eli räp-yhtye Kalushiin, joka on koonnut tällä kertaa elävän musiikin pumpun ympärilleen.

Kyynisyysvaroitus: entä jos..?


Vedonlyönnissä mikään ei ole varmaa, ei myöskään tämä kohde. On monia syitä, miksi Ukraina ei voittaisikaan Viisuja. Niiden käsitteleminen tuntuu hieman kyyniseltä samaan aikaan, kun sodassa on kysymys paljon tärkeämmistä asioista – mutta ei sekään sotaa lopeta, jos tämän punnitsemisen jättää tekemättä. Vihjeellämme emme tarkoita millään tavalla loukata ketään, jota sota koskettaa läheisemmin. Alleviivaamme sitä, että vedonlyönnillä ei ole vähäisintäkään merkitystä, kun puhutaan sodan aiheuttamista oikeista vaikutuksista.

Se mikä kaataisi kohteen saman tien, on tietysti se, jos Ukraina ei pääse osallistumaan kilpailuun ollenkaan. Jos sota käy yhä ankarammaksi ja siviiliuhreja tulee lisää, voi siinä niinkin käydä. Vaikka osallistuminen toukokuussa ei konkreettisesti olisikaan mahdotonta, esimerkiksi yhtyeen jäsenen tai tämän omaisen kuolema epäilemättä jättäisi Viisut väliin Ukrainan osalta – karmeaa tietysti edes ajatella tällaista vaihtoehtoa. Kannattaa tarkistaa oman bookerin säännöt tällaisen tapauksen osalta, mutta todennäköisesti panoksia ei palauteta, vaikka Ukraina ei pääsisi osallistumaan. Tämä on siis selvä riski tässä kohteessa.

Mahdollista lienee myös, että sota tulee päätökseensä pian ja asia menettää jo hieman ajankohtaisuuttaan. Sanomattakin on selvää, että tämä on toivottavin tilanne riippumatta siitä, miten se vaikuttaa peli-ideaamme, mutta kuinka todennäköistä se on?

Tietenkään Euroopan väki, puhumattakaan ukrainalaisista, ei koskaan tule unohtamaan vuoden 2022 tapahtumia – mutta niin se vain menee, että ilmiöt eivät voi ikuisesti pysyä relevantteina ja uusia sympatisoinnin kohteita tulee. Sekin on ehkä mahdollista, että Venäjä hyökkää johonkin muualle vielä kevään aikana, jolloin huomio siirtyisi sinne. Jälleen tuntuu kohtuullisen kyyniseltä punnita tällaistakaan vaihtoehtoa, mutta sellaista se vedonlyöjän arki joskus on. Tähän vastalääkkeeksi on mahdollista hakea jopa pieniä suojavetoja muista maista, joita pitää potentiaalisina Venäjän hyökkäyksen kohteina.

Tietenkin voimme olla ylipäätään väärässä – vaikka sota jatkuisi ja väki olisi henkisesti täysin Ukrainan takana, kappale ei yksinkertaisesti uppoaisi tarpeeksi. Ei olisi vääryys, jos äänestäjät ja raadit arviomme vastaisesti ajattelisivat kyseessä olevan musiikkikilpailu eikä poliittinen kilpailu, jossa äänet annetaan tukimielessä. Tällöin joku musiikillisesti vahvempi kappale veisi epäilemättä voiton, vaikka Ukrainan viisukaan ei ole missään nimessä huono.

Vedon kannalta mainio idea olisi odottaa viikko tai kuukausi, mutta siinä on omat riskinsä. Pidämme todennäköisenä Ukrainan kertoimen laskua sitä mukaa, mitä pidemmälle sota etenee. Emme pitäisi mahdottomana myöskään kertoimien jäämistä jälleen hetkeksi pois saatavilta tai poistumista jopa kokonaan pelaajien ulottuvilta.

Pelivalintamme:

Ukraina voittaa @2.75

Osuma
Bet365 - Lue arvostelu

2.75

Hyödynnä 100% bonus 50€ saakka!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
iBet - Lue arvostelu

2.4

iBet - Lunasta 100% talletusbonus 200€ asti!Lue arvosteluSiirry pelaamaan