Grammy Awards: Vuoden levytys

Ma 6.2. | Grammy-palkinnot: Record of the Year | 1.00

! Kohde sulkeutuu: 06.02.2023 01:00 !


Grammy-gaala tulee taas! Musiikkimaailman arvostetuimmassa palkintogaalassa pistetään pyttyjä jakoon populaarikulttuurin kehdossa, Los Angelesissa. Tapaus järjestetään 6. helmikuuta, sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa kello 2 alkaen. Kyseessä on jo 64. Grammy Awards -gaala.

Grammyissä jaetaan palkintoja lukuisissa kategorioissa, mutta neljä tärkeintä palkintoluokkaa ovat ne, jotka keräävät suurimman huomion ja joita voi myös veikata: vuoden albumi (Album of the Year), paras uusi artisti (Best New Artist), vuoden laulu (Song of the Year) sekä vuoden levytys (Record of the Year).

Kaksi viimeksi mainittua viittaavat molemmat vuoden isoimpiin biiseihin ja menevät pitkälti päällekkäin ehdokkaiden osalta. Erona on se, että vuoden laulu -kategoriassa palkitaan kappale sen tuotannon kautta, eli palkinto on suunnattu nimenomaan biisin tekijöille; kirjoittajille ja tuottajille. Vuoden levytys taas suunnataan sen lisäksi esittäjälle, eli artistin karisma ja taito saavat enemmän huomiota. Tähän Record of the Year -palkintoon VB suuntaa katseensa tässä vihjeessä.

Adelen voittokululle stoppi?


34-vuotiaan Adelen oleminen ehdokkaana Grammyissa on aina muille kisaajille pelote, nimittäin naisartisti kuuluu selvästi sukupolvemme ääniin. Hän on ollut ehdokkaana 18 kertaa ja voittanut näistä 15. Tänäkin vuonna amerikkalaisartisti on ehdolla niin vuoden albumista, vuoden laulusta kuin vuoden levytyksestä.

Edellisistä ehdokkuuksista ennen tätä vuotta on kuusi vuotta aikaa, kun vasta 2021 aika oli kypsä uudelle 30-albumille. Tämä albumi on ollut, jos nyt ei floppi, niin selvästi vähiten menestynyt artistin albumeista yli 75% sukeltaneella levymyynnillään. Myöskään yksittäiset biisit eivät ole nousseet Adelen itsensä nostaman järjettömän korkean riman tasolle.

Aiemmin Adele on voittanut vuoden levytys -palkinnot biiseillään Rolling in the Deep (2012) ja Hello (2017). Saavatko nämä yhteensä yli viisi miljardia katselukertaa YouTubessa keränneet jättihitit jatkoa vedonlyöntiyhtiöiden tämän vuoden ykkössuosikista Easy on Me? Mielestämme ei.

Aiempiin jättihitteihin verrattuna biisistä puuttuu se kuuluisa jokin, ja äärimmäisen yksinkertaisen pianoon perustuvan tuotannon myötä se on laahaava ja turhankin simppeli. Se on turvallisen adelemainen, ja vaikka laulutaito totta kai kuuluu, se ei tarjoa mitään uutta. Tämä on näkynyt fanien ja median reaktioissa, jotka eivät ole olleet aivan totutun ylistäviä. Adele on vetofirmojen suosikki pitkälti aiemman voittokulun takia, mutta siitä on jo aikaa yli viisi vuotta. Enemmän uutta pitäisi tarjota.

Styles tyylillä voittoon


Adelen vanavedessä kakkossuosikkina tulee One Direction -poikabändistä noussut brittipoppari Harry Styles. Monitaituri on saanut pään auki sekä näyttelijän- että laulajanurallaan, mistä todisteena hänen uusin Harry's House -kokopitkänsä on saanut huikeasti nostetta ja varsinkin sen jättihitti As It Was.

Biisillä on helposti enemmän YouTube-kuunteluita kuin yhdelläkään muulla ehdokkaalla, vaikka kuuluu uusimpien joukkoon. Alle kolmen minuutin pläjäys on lyhyt ja helppokuunteluinen, mutta kätkee sinäänsä jotain enemmän. Lyriikoista löytyy myös melankolisempia ja syvempiä kaikuja. Onko mukana myös korona-ajan haavoja? You know it's not the same as it was...

Valovoimainen Harry Styles tekee isoja biisejä, jotka yhdistävät kaupallisuuden ja indie-henkisyyden täydelliseksi paketiksi pyrkimättä liikaa siloiteltuun täydellisyyteen. Tämä näkyi ja kului myös aiemmassa Watermelon Sugar -hitissä, joka kohauttavasti ei ollut Record of the Year -kategoriassa edes ehdolla, mutta voitti kuitenkin Grammyn Best Pop Solo Performance -kategoriassa. Nyt As It Was on askel eteenpäin miehen uralla ja osoittanut olevansa valmiina valloittamaan maailmaa sekä pokkaamaan palkintoja.

Siinä on sama yllättävyys, tarttuvuus ja modernius kuin Billie Eilishin Bad Guy -biisissä, joka voitti vuoden levytyksen 2020. Tämä on suosikkimme voittoon maistuvalla 3,25 kertoimella, ohi Adelen jo nähtyjen slovareiden!

Pelivalintamme:

Vuoden levytys: Harry Styles - As It Was @3.25

Mr Green - Lue arvostelu

3.25

Lunasta nyt 100€ ilmaisveto uutena pelaajana!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
William Hill - Lue arvostelu

3.25

William Hill - Nappaa 100€ riskitön veto!Lue arvosteluSiirry pelaamaan