Oscar-gaala 2022: Paras miespääosa

Oscar-gaala 2022 | Parhaan miespääosan Oscar | 03:00 | 28.3.
Kohde sulkeutuu: 28.03.2022 02:59
Elokuvamaailman tärkein gaala tulee taas. Oscar-gaalan eri palkintokategorioihin löytyy paljon mielenkiintoisia kertoimia, joista yksi pistää erityisesti silmään.Vedonlyönti Oscar-gaalan tiimoilta on kohtuullisen suosittua leffafanien keskuudessa myös Suomessa. Vaikka elokuvantekijöiden keskuudessa osataan arvostaa myös monia muita palkintoja, kuten Golden Globe ja BAFTA, on Oscar aina Oscar.

Oscar-gaala järjestetään tänä vuonna 28. maaliskuuta, sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alkaen kello 3 Suomen aikaa. Tänä vuonna moni voittaja tuntuu ainakin tässä vaiheessa, reilu kuukausi ennen gaalaa, olevan jo lähes lyöty lukkoon bookereiden toimesta.

Kertoimia ei kuitenkaan tule lukea kuin piru raamattua. Nopeatkin muutokset tilanteisiin ovat aina mahdollisia, eikä kukaan voi ennustaa viihde- ja kulttuuriväen mielenliikkeitä – vaikka vedonlyöntitoimistot sitä yrittävätkin. Valitsemassamme parhaan miespääosan kategoriassa kertoimet ovatkin jo muutoksessa ykkössuosikin kertoimen noustessa ja muiden ollessa laskusuunnassa viime viikkoina.

Yksi suurimmista Oscar-kertoimiin vaikuttavista asioista on SAG Awards eli Screen Actors Guild -palkinto, jonka on monesti aiempinakin vuosina nähty vaikuttavan ehdokkaiden ”voimasuhteisiin”. SAG Awards -gaala järjestetään tasan kuukautta ennen Oscareita eli 28. helmikuuta, maanantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa.

Smith on sivustojen suosikki


Valitsemassamme parhaan miespääosan kategoriassa Will Smith on asetettu todella selkeäksi suosikiksi vain 1,4 pinnassa olevalla kerroinasettelullaan. Tämä on mielestämme alakanttiin. Smith näyttelee King Richard -elokuvassa Venus ja Serena Williamsin isää näiden matkassa tenniksen huipulle. Siinä missä roolityö on onnistunut ja uskottava, se on myös varsin suoraviivainen, jos ei suorastaan hieman kliseinen rooli.

Älkää nyt ymmärtäkö väärin, mutta ei tunnu kaikista nykyaikaisimmalta valinnalta tehdä tässä maailmanajassa elokuvaa miehestä kahden huippumenestyneen naisen takana, ottamatta mitään pois isän roolista oikean elämän tarinassa.

Smith ei ole vielä voittanut Oscaria, vaikka on ollut pari kertaa ehdolla. Miksei ei myös tämä ikoninen viihdekasvokin ansaitsi pyttyään – mutta juuri nyt, juuri tästä elokuvasta? Loistavia ehdokkaita on muitakin.

Länkkäristä haastaja?


Kovin kirittäjä Smithille on Benedict Cumberbatch, joka ei myöskään ole Oscaria pokannut, vaikka on ollut ehdokkaana. Brittinäyttelijä on Smithiä vain kahdeksan vuotta nuorempi, mutta tuntuu olevan eräänlainen kulttinäyttelijä kokonaan eri sukupolvelle.

Hän on ollut onnekkaassa asemassa päästessään valitsemaan rooleja, jotka ovat kaupallisesti isoja, mutta myös taiteellisesti kunnianhimoisia. Tällaisia ovat olleet muun muassa vuoden 2014 Imitation Game, josta hänen aiempi ehdokkuutensa on sekä Amazing Grace ja 12 Years a Slave. TV:n puolella on myös tullut menestystä, muun muassa Hawkingina, Sherlockina ja Patrick Melrosena.

Cumberbatch tunnetaan monipuolisista ja vivahteikkaista rooleistaan, joissa hän ei päästä itseään eikä katsojia vähällä. Sellainen on rooli myös tämän vuoden The Power of the Dog -westernissä, jonka on ohjannut Jane Campion.

Tämä leffa on selkeä suosikki rohmuamaan palkintoja tulevissa Oscareissa, muun muassa parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan miessivuosan kategorioissa. Oscar-gaaloissa ei varsinaisesti kaihdeta useiden palkintojen antamista samalle elokuvalle – siellä kun ei tunneta minkäänlaista Kaikki pelaa -mentaliteettia, jossa jokainen pitää palkita. Itse asiassa kansa rakastaa nimenomaan jättileffoja, jotka kykenevät keräämään hurjia määriä Oscareita. Eniten ovat voittaneet Titanic ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu 11 pytyllään.

Vaikka The Power of the Dog ei tule ihan kympin kuparista rikkomaan palkintojen määrässä, herätti se melkeinpä eloon kokonaisen länkkärien genren, joka onkin ollut vailla kunnon päivitystä 2020-luvulle.

Tästä syystä näemme, että myös Cumberbatchin väkevällä suorituksella on ainekset tulla palkituksi Oscareissa, ainakin todennäköisemmin kuin mitä kertoimet osoittavat. Se on hyvin erilainen kuin nyt suosikkina olevan Smithin kaupallisempi ja yksioikoisempi rooli – uskomme, että Oscareissa osataan yhä arvostaa myös vaikeampia ja vähän taiteellisempia rooleja.Katso lisää Oscar-gaala kertoimia erillisestä artikkelista

Pelivalintamme:

Paras miesnäyttelijä: Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog) @4.00

Huti
Bet365 - Lue arvostelu

4.00

Hyödynnä 100% bonus 50€ saakka!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
STS Bet - Lue arvostelu

4.00

STS Bet - Hyödynnä 100 € vedonlyöntibonus helpolla kierrätysvaatimuksella!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
William Hill - Lue arvostelu

3.75

William Hill - Nappaa 100€ riskitön veto!Lue arvosteluSiirry pelaamaan