Oscar-gaala 2021: Parhaan Naispääosan Oscar

Oscar-gaala 2021 | Parhaan Naispääosan - Oscar | 00:40 | 26.04.2021
Kohde sulkeutuu: 26.04.2021 00:40

And Oscar goes to...


Oscar Gaala 2021 on todella monen palkintokategorian osalta niin sanotusti jo taputeltu. Voittajasuosikit ovat niin ylivoimaisia muun muassa parhaan elokuvan ja miespääosan kategorioissa, että on vaikea nähdä, että siellä nähtäisiin yllätyksiä. Parhaan naispääosan palkintokisa sen sijaan on herkullisesti auki, kun kisassa on selvästi kaksi kovaa ehdokasta, kolmas musta hevonen ja kaikkien näiden takana voittajakertoimissa lymyää vielä Golden Globessa parhaan naispääosan palkinnon napannut näyttelijätär.

Alla ehdokkaat ja voittajakertoimet kisaa:Lupaava nuori nainen voittoon?


Promising Young Woman ja sen päätähti Carey Mulligan ovat tällä hetkellä ennakkosuosikkeja parhaan naispääosan kategoriassa. Elokuva on mustaa komediaa pursuava kostoelokuva, joka asetettiin muun muassa tuotantoyhtiön toimesta Golden Globe gaalassa parhaan komedian kategoriaan. Nuo palkinnot jakava HFPA vaihtoi kuitenkin elokuvan draamasarjaan. Leffa tarjoaakin koko tunneskaalan naurusta, surun kautta vihaan ja inhoon. Leffa on saanut paljon kehuja kriitikoilta, yleisöltä ja muun muassa National Board of Review arvioi Mulliganin suorituksen elokuvassa vuoden parhaaksi naispääosa vedoksi. Golden Globe gaalassa Mulligan joutui katsomaan vierestä, kun Andra Day nappasi parhaan näispääosan palkinnon roolistaan legendaarisena jazz-laulaja Billie Holidayna. Miten käy nyt?

Vai soiko palkintoa jaettaessa sittenkin blues – tai jazz?Mulliganin suurimmaksi haastajaksi ennakkoon on nostettu Viola Davis elokuvasta Ma Rainey's Black Bottom. Nimensä mukaisesti kyseinen elokuva kertoo Bluesin äitinä tunnetuksi tulleesta Ma Raineysta ja hänen myrskyistään 1920-luvun Chicagossa. Davis vetää elokuvassa hienon roolin mutta miespääosaa elokuvassa näytellyt Chadwick Boseman ehkä heikentää Davisin voittomahdollisuuksia. Kriitikot ovat sitä mieltä, että Boseman teki elokuvassa (joka jäi hänen viimeisekseen) elämänsä roolin ja leffa onkin omistettu miehen muistolle. Boseman palkittaneen lähes 100% varmasti postuumisti parhaan miespääosan palkinnolla ja elokuva halutaan pyhittää nimenomaan hänen muistolleen, jonka vuoksi on sopivaa pitää Viola Davis pois parrasvaloista…


Viola Davisin tavoin historiaa sekä musiikkia yhdistävä elokuva United States vs. Billie Holiday on tarjonnut hienon naispääosan roolisuorituksen. Elokuva käsittelee legendaarista jazz-laulaa Billie Holidayta joka kansalaisoikeustaistelun aikana joutuu liittovaltion hiljentämisyritysten alaiseksi. Elokuvan pääroolissa näytellyt Andra Day palkittiin aiemmin tänä vuonna Golden Globella joka nostaa silmissämme naisen mahdollisuuksia myös Oscar-voittoon. Elokuvan osakkeita nostaa entisestään se miten ajankohtaiselta se tuntuu nykyisessä maailmantilanteessa.

Kun muut suljetaan, jäljelle jää voittaja


Me suljemme tästä veikkauksesta ensimmäisenä pois Viola Davisin ja teemme sen siitä syystä, että viimeksi vuonna 1998 sama elokuva (As good as it gets) on voittanut sekä parhaan mies- ja naispääosan Oscarin. Tuolloin pystit menivät Jack Nicholsonille sekä Helen Huntille. Kyseinen elokuva oli myös ehdolla vuoden elokuvaksi mitä Ma Rainey's Black Bottom taas ei ole. Olisi ehkä hieman erikoista jos elokuva joka ei ole ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa voittaisi molemmat pääosapalkinnot.

Andra Dayn ja Vanessa Kirbyn taas suljemme pois koska ehdokkuus on molemmille ensimmäinen. Day voitti jo Golden Globe palkinnon ja Oscareiden 93-vuotis historian aikana paras naispääosa on mennyt vain kerran tummaihoiselle näyttelijälle (Halle Berry) ja tämä fakta sotii sekä Davisia ja Dayta vastaan. Brittien BAFTA-palkinto on usein antanut osviittaa tämä kategorian voittajaehdokkaista ja Vanessa Kirby on BAFTA-gaalassa ehdolla elokuvasta Pieces of Woman. Me kuitenkin uskomme brittien vetävän kotiinpäin oman maan tytön ja The Crown näyttelijän kohdalla.

Jäljellä jäävät siis Carey Mulligan sekä parhaan elokuvan Oscarin todennäköisesti voittavan Nomadlandin tähti Frances McDormand. Näiden näyttelijöiden elokuvat ovat ehdolla myös parhaan elokuvan kategoriassa ja se on historiallisesti auttanut myös päänäyttelijän palkinnon voittamisessa. Ennestäänn kaksinkertainen Oscar-voittaja McDormand tekee voimakkaan soolorooliin elokuvassa ja Nomadland elokuvana varmasti miellyttää enemmän raatia kuin rujo Promising Young Woman. Mulligan kuitenkin voitti Golden Globe gaalassa kriitikoiden valinnan joten kisa on tiukka.

Molemmat betseihin?


Me lähdemme kuitenkin sitten viime metreillä Carey Mulliganin kelkkaan, vaikka näin tiukassa kisassa kannattaa veikata vaikka molempia sillä McDormandin kerroin puolet Mulligania parempi! Mulliganin voiton puolesta puhuu kuitenkin pari faktaa ja erityisesti naisen todella aktiivinen ”Oscar-kampanjointi” pitää ottaa huomioon. Siinä Frances McDormand on ollut gaalan alla omissa oloissaan (kuten koko 1,50h mittaisen elokuvan) niin Mulligan on ollut aktiivisesti esillä mediassa. Amerikassa puhutaankin niin sanotusta Saturday Nigh Live kampanjasta, jossa Oscar-ehdokas on ohjelman isäntänä muutama viikko ennen gaalaa edistääkseen voittoaan. Näin teki myös Mulligan ja 2000-luvulla neljä muuta pääosa/sivuosa Oscaria voittanut naisnäyttelijää. Yhteensä tämä kaava on toistunut historiassa jo neljätoista kertaa eri palkintojen kohdalla...Promising Youn Woman elokuvassa on vahva Me too henki ja Mulligan on kertonut avoimesti, kuinka häntä ei alun perin pidetty ”tarpeeksi kuumana” rooliin. Lisäksi näyttelijä on kertonut, että hänet sekoitetaan jatkuvasti muun muassa Rosamund Pikeen ja Michelle Williamsiin ja tämähän on tietysti ennen kuulumatonta Oscar-ehdokkaalta. Jos raadissa on kuultu näitä tarinoita niin Mulligan saa rutkasti sympatiapisteitä ja nappaa varmistaa ansaitun voiton.

Pelivalintamme:

Paras naispääosa: Carey Mulligan @2.3

Betfair - Lue arvostelu

2.3

Hyödynnä 100% bonus aina 100€ astiLue arvosteluSiirry pelaamaan
William Hill - Lue arvostelu

2.25

William Hill - Nappaa 100€ riskitön veto!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Eaglebet - Lue arvostelu

2.25

Hyödynnä Eaglebetin 200€ vedonlyöntibonus!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Fezbet - Lue arvostelu

2.25

FEZbet tarjoaa 200€ bonusta vedonlyöntiin!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
BetVictor - Lue arvostelu

2.25

BetVictor - Hyödynnä 30€ bonus!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Betinia - Lue arvostelu

2.25

Betinia - Lunasta 220€ pelirahaa + 20€ ilmaisveto!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
MansionBet - Lue arvostelu

2.25

MansionBet - Talleta 10€ Saat 20€!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Bet365 - Lue arvostelu

2.25

Hyödynnä 100% bonus 50€ saakka!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Betsson - Lue arvostelu

2.25

Hyödynnä Betssonin 100% talletusbonus aina 100 asti! Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Mr Green - Lue arvostelu

2.25

Lunasta nyt 100€ ilmaisveto uutena pelaajana!Lue arvosteluSiirry pelaamaan