Tommy Paulin (ATP-35) ja etenkin
Ben Sheltonin (ATP-89) pelaaminen
Australian avointen puolivälierässä tuntuu äkkiseltään jättiyllätykseltä. Aivan valtavasta sensaatioparista ei kaikista rankingasetelmista huolimatta silti ole kyse.
Ensinnäkin kaavio on auennut näiden varsinkin Sheltonin osalta kerrassaan huimalla tavalla. Hän ei mahdolliseen välierään mennessä ole kohdannut ainuttakaan sijoitettua pelaajaa. Tämä on aikamoinen asia kyseisen rankingin miehelle.
Tilanne selittyy sillä, että kaavioneljänneksestä ovat pullahtaneet ulos
Casper Ruud sekä loukkaantumisista kärsineet
Matteo Berrettini & Alexander Zverev. Siksi kuuluminen tähän puoliskoon oli onnenpotku Sheltonille ja Paulille.
Toki Paulin tehtävä on ollut haastavampi, kun vastassa on sentään ollut kaksi sijoitettua pelaajaa ja lisäksi Jenson Brooksy & Jan-Lennard Struff. Toki ne kovimmat tähdet ovat tällä toisellakin yhdysvaltalaisella edelleen kohtaamatta. No, tämän ottelun voittajaa odottanee välierässä kovin mahdollinen haaste eli
Novak Djokovic.
Shelton on pitänyt syötöistään huolta
Shelton on voittanut
Zhizhen Zhangin, Nicolas Jarryn, Aleksei Popyrinin & J.J.Wolfin samankaltaisella kaavalla. Hän on pitänyt syöttövuoroistaan varsin hyvää huolta ja voittanut jatkuvasti selkeän enemmistön myös kakkossyöttöpisteistään.
Edelleen: mittarit ovat olleet kaukana maailman huipulta. 20-vuotiaalla pelaajalla ei silti ole ollut tässä turnauksessa isompaa hätää lukuun ottamatta avausottelun ratkaisuerän tie-breakiin edenneitä käänteitä Zhangia vastaan. Mikäli tuo katkaisupeli olisi päättynyt toisin, kirjoitettaisiin tarina melko toisella tavalla.
Toisaalta Shelton on ollut kahdessa viisieräisessä lopulta vastustajaansa parempi pelaaja. Wolfia vastaan molemmat tappioerät tulivat tie-breakin kautta.
Onhan se tavallaan jättiyllätys, että vielä kesäkuun alussa reilusti yli 500:n rankingissa ollut 20-vuotias Shelton pelaa nyt Grand Slam -puolivälierän. Toisaalta hän harjasi viime vuoden lopulla Challenger-kisoja erittäin kovalla kolmen peräkkäisen turnausvoiton tahdilla. Ovat vastustajat mitä luokkaa tahansa, eivät tällaiset saavutukset tule vahingossa haastajatasollakaan.
Uusi ATP-kausi - ja samalla ensimmäiset tämän tason ottelut kotimaan ulkopuolella - alkoi takellellen. Vielä Adelaidessa peli ei oikein kulkenut. Melbournen viikon aikana hän on ehtinyt osoittaa, että homma toimii muuallakin kuin Yhdysvalloissa.
Tommy Paul otti viime kaudella edistysaskeleen. Aiemmin noin puolet ATP-otteluistaan voittanut pelaaja summasi 39 voittoa ja 27 tappiota. Pikkuhiljaa alkoi tulla jo suhteellisen hyvää menestystäkin, kun tie vei kahdesti Masters-puolivälierään.
Grand Slamien osalta tämä on jo nyt toistaiseksi paras meriitti 25-vuotiaalle pelaajalle. Yhtä lailla Paul ei onnistunut Adelaidessa aivan maksimaalisesti hävittyään toisen ottelunsa
Jack Draperille.
Perusvarma Paul
Paul on perusvarma pelaaja, joka pystyy tätä nykyä yleensä voittamaan monenlaisia vastustajia. Käytännössä heitä, joiden ranking on joko yksipuolisen syöttöpelaamisensa tai toisaalta heikomman syöttämisen takia miestä itseään matalampi.
Toki joitain voittoja on tullut korkealle rankatuistakin pelaajista, mutta esimerkiksi Rafael Nadalin päihittäminen viime vuonna selittyy paljolti Nadalin loukkaantumisongelmilla.
Shelton on toki sinänsä rankingissa Paulia alempana. Näistä sijoituksista ei kuitenkaan voi tehdä syväanalyysiä. Shelton tuli ammattilaisotteluihin vasta, kun viime vuotta oli jo kulunut noin viisi kuukautta. Hänellä on siis tammi-toukokuun aikana huima tilaisuus tehdä melkoista jälkeä rankingissakin.
Paulin ehdottomasti suurimmat haasteet ovat olleet syöttöjen pitämisessä. Vastustajan syöttöjen murtamisessa hän on jo ollut hyvällä tasolla. Viime vuosi tosin muutti tilannetta niin, että nämä osa-alueet tasoittuivat keskenään merkittävästi.
Kovaa syöttävä ja syöttö-volley-pelistä pitävä Shelton ei lähtökohtaisesti häviä eriä selvillä eroilla ainakaan Paulin tasoista pelaajaa vastaan. Siksi voitettujen kokonaispelien plusmerkkinen tasoitus on tässäkin hyvä veto.