Australian avoimet: Ben Shelton - Tommy Paul

Australian avoimet | Ben Shelton - Tommy Paul | 25.1.2023 | 05:00

Kohde sulkeutuu: 25.01.2023 05:00


Tommy Paulin (ATP-35) ja etenkin Ben Sheltonin (ATP-89) pelaaminen Australian avointen puolivälierässä tuntuu äkkiseltään jättiyllätykseltä. Aivan valtavasta sensaatioparista ei kaikista rankingasetelmista huolimatta silti ole kyse.

Ensinnäkin kaavio on auennut näiden varsinkin Sheltonin osalta kerrassaan huimalla tavalla. Hän ei mahdolliseen välierään mennessä ole kohdannut ainuttakaan sijoitettua pelaajaa. Tämä on aikamoinen asia kyseisen rankingin miehelle.

Tilanne selittyy sillä, että kaavioneljänneksestä ovat pullahtaneet ulos Casper Ruud sekä loukkaantumisista kärsineet Matteo Berrettini & Alexander Zverev. Siksi kuuluminen tähän puoliskoon oli onnenpotku Sheltonille ja Paulille.

Toki Paulin tehtävä on ollut haastavampi, kun vastassa on sentään ollut kaksi sijoitettua pelaajaa ja lisäksi Jenson Brooksy & Jan-Lennard Struff. Toki ne kovimmat tähdet ovat tällä toisellakin yhdysvaltalaisella edelleen kohtaamatta. No, tämän ottelun voittajaa odottanee välierässä kovin mahdollinen haaste eli Novak Djokovic.

Shelton on pitänyt syötöistään huolta


Shelton on voittanut Zhizhen Zhangin, Nicolas Jarryn, Aleksei Popyrinin & J.J.Wolfin samankaltaisella kaavalla. Hän on pitänyt syöttövuoroistaan varsin hyvää huolta ja voittanut jatkuvasti selkeän enemmistön myös kakkossyöttöpisteistään.

Edelleen: mittarit ovat olleet kaukana maailman huipulta. 20-vuotiaalla pelaajalla ei silti ole ollut tässä turnauksessa isompaa hätää lukuun ottamatta avausottelun ratkaisuerän tie-breakiin edenneitä käänteitä Zhangia vastaan. Mikäli tuo katkaisupeli olisi päättynyt toisin, kirjoitettaisiin tarina melko toisella tavalla.Toisaalta Shelton on ollut kahdessa viisieräisessä lopulta vastustajaansa parempi pelaaja. Wolfia vastaan molemmat tappioerät tulivat tie-breakin kautta.

Onhan se tavallaan jättiyllätys, että vielä kesäkuun alussa reilusti yli 500:n rankingissa ollut 20-vuotias Shelton pelaa nyt Grand Slam -puolivälierän. Toisaalta hän harjasi viime vuoden lopulla Challenger-kisoja erittäin kovalla kolmen peräkkäisen turnausvoiton tahdilla. Ovat vastustajat mitä luokkaa tahansa, eivät tällaiset saavutukset tule vahingossa haastajatasollakaan.

Uusi ATP-kausi - ja samalla ensimmäiset tämän tason ottelut kotimaan ulkopuolella - alkoi takellellen. Vielä Adelaidessa peli ei oikein kulkenut. Melbournen viikon aikana hän on ehtinyt osoittaa, että homma toimii muuallakin kuin Yhdysvalloissa.

Tommy Paul otti viime kaudella edistysaskeleen. Aiemmin noin puolet ATP-otteluistaan voittanut pelaaja summasi 39 voittoa ja 27 tappiota. Pikkuhiljaa alkoi tulla jo suhteellisen hyvää menestystäkin, kun tie vei kahdesti Masters-puolivälierään.

Grand Slamien osalta tämä on jo nyt toistaiseksi paras meriitti 25-vuotiaalle pelaajalle. Yhtä lailla Paul ei onnistunut Adelaidessa aivan maksimaalisesti hävittyään toisen ottelunsa Jack Draperille.

Perusvarma Paul


Paul on perusvarma pelaaja, joka pystyy tätä nykyä yleensä voittamaan monenlaisia vastustajia. Käytännössä heitä, joiden ranking on joko yksipuolisen syöttöpelaamisensa tai toisaalta heikomman syöttämisen takia miestä itseään matalampi.Toki joitain voittoja on tullut korkealle rankatuistakin pelaajista, mutta esimerkiksi Rafael Nadalin päihittäminen viime vuonna selittyy paljolti Nadalin loukkaantumisongelmilla.

Shelton on toki sinänsä rankingissa Paulia alempana. Näistä sijoituksista ei kuitenkaan voi tehdä syväanalyysiä. Shelton tuli ammattilaisotteluihin vasta, kun viime vuotta oli jo kulunut noin viisi kuukautta. Hänellä on siis tammi-toukokuun aikana huima tilaisuus tehdä melkoista jälkeä rankingissakin.

Paulin ehdottomasti suurimmat haasteet ovat olleet syöttöjen pitämisessä. Vastustajan syöttöjen murtamisessa hän on jo ollut hyvällä tasolla. Viime vuosi tosin muutti tilannetta niin, että nämä osa-alueet tasoittuivat keskenään merkittävästi.


Kovaa syöttävä ja syöttö-volley-pelistä pitävä Shelton ei lähtökohtaisesti häviä eriä selvillä eroilla ainakaan Paulin tasoista pelaajaa vastaan. Siksi voitettujen kokonaispelien plusmerkkinen tasoitus on tässäkin hyvä veto.

Bet Dukes - 10€ ilmaisveto yksinkertaisella kierrätyksellä!


Uusi Bet Dukes -vedonlyöntisivusto tarjoaa helpon ilmaisvedon! Uutuusbookerin uudet pelaajat saavat 10€ ilmaisvedon vain yksinkertaisella kierrätyksellä. Talleta 10€ ja poimi ilmainen veto! Lue Bet Dukes arvostelu sivuilta tai siirry pelaamaan.
Bet Dukes: nappaa ilmaisveto ››

Pelivalintamme:

Ben Sheltonin voitto +3,5 pelin tasoituksella @2.17

Mr Green - Lue arvostelu

2.17

Lunasta nyt 100€ ilmaisveto uutena pelaajana!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Mobilebet - Lue arvostelu

2.15

Mobilebet - Tuplaa ensitalletuksellesi 100€ asti!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Comeon! - Lue arvostelu

2.15

ComeOn - Lunasta helppo 100% aina 100€ asti!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
888sport - Lue arvostelu

2.05

40 €:n edestä bonuksia vain 10€ ensitalletuksella!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Kirjoittanut: Eki-setä