Falunin sprintti joudutaan viime viikon kisojen tapaan viemään läpi ilman Norjan ja Venäjän tähtiurheilijoita. Taas on siis tarjolla maailmancupin pisteitä, palkintorahoja ja mainetta yleensä matalammille sijoille päätyville urheilijoille.
Jälleen olisi myös suomalaismiehillä oiva mahdollisuus selviytyä loppukilpailuun. Sitä lähtevät tavoittelemaan myös
Ristomatti Hakola & Lauri Vuorinen.
Hakolan kausi on ollut vaiherikas eikä erityisen menestyksekäs. Vuorista jäi puolestaan kaivelemaan olympialaisten sprintti, jossa sauvarikko pilasi hyvät saumat välieräpaikkaan.
Vuorinen on ollut näistä urheilijoista varmempi suorittaja, ja kerroin 1,67 riittää peleihin.
Richard Jouve hallitsi lähes täysin viimeviikkoista Drammenin
maailmancupin sprinttiä. Sekin hiihdettiin perinteisellä, ja silloinkin paikalla olivat jokseenkin kaikki samat hiihtäjät kuin tulevat olemaan Falunissakin.
Kiinan
Qiang Wang tuo kaivattavaa vaihtelua hiihtomaailman kärkipäähän sen osalta, etteivät kaikki menestyjät tulisi Pohjoismaista tai Venäjältä. Wang oli Drammennin kakkonen, vaikka eroa Jouvehen verrattuna kertyikin yli puolitoista sekuntia. Muut finalistit olivat
Lucas Chanavat, Sivert Wiig, Federico Pellegrino & Pål Aune.
Tilaisuus jäi käyttämättä
Suomalaisilla oli loistava tilaisuus edetä finaaliin. Hakola, Vuorinen ja Joni Mäki hiihtivät samassa välierässä Pellegrinon, Aunen ja
George Erssonin kanssa. Niin vain kävi, että Mäki oli erän kolmas, Vuorinen neljäs ja Hakola viides. Ajat eivät vertailussa riittäneet loppukilpailupaikkaan.
27-vuotiaan Vuorisen tasoksi on vakiintunut karsinnan läpäiseminen ja lähes aina karsiutuminen puolivälierässä. Nämä seikat pätevät siis silloin, jos mukana ovat olleet venäläiset ja Norjan tähtiurheilijat.
Sijoitukset tällä kaudella ennen Drammenia kertovat tilanteesta hyvin: 16, 5, 34, 20, 22, 14, 14, 21. Laaksot ja kukkulat ovat siis harvassa.
Hakola sprinttaa harvakseltaan
Viimevuotisen jalkaleikkauksen jälkeen asetelmat ovat tasoittuneet sikäli, ettei vapaan ja perinteisen tuloksissa ole enää suurta eroa. Aiemmin perinteinen on ollut selvästi parempi tyyli, ja sillä urheilija viihtyy toki hyvin edelleen.
Hakolan sprintit ovat tällä kaudella olleet varsin vähissä. Niitä on itse asiassa tullut tasan kaksi: avauskisassa Rukalla hän 21:s ja Drammenissa siis Vuorisen takana yhdeksännellä sijalla. Esimerkiksi Lahdessa Hakola ei lähtenyt vapaan sprinttiin, kuten ei olympialaisissakaan.
"Risen" huippukausi sprintissä oli 2017-2018, jolloin hän ylsi toistuvasti maailmancupissa kuuden parhaan joukkoon vapaallakin. Sen jälkeen yleisin tulos on ollut jääminen puolivälierään.
Melko harvat hiihdetyt sprintit ovat olleet lähes järjestään perinteisellä - viimeisin vapaan pyrähdys on yli kahden vuoden takaa.
Vuorinen sijoittui siis Hakolan edelle Drammenissa, ja hänen kautensa on muutenkin ollut selvästi tasaisempaa suorittamista. Vuorinen voitti Drammenin puolivälierässä lopulta finaaliin selviytyneen Aunen, mikä on merkki potentiaalista.