Ehkä "satutarina" menisi vähän liioitteluksi kuvatessa
Lloyd Glasspoolin (ATP-61) ja
Harri Heliövaaran (ATP-42) etenemistä Ranskan avoimissa ja ylipäänsä nelinpeliparina. On kuitenkin jo melkoinen tarina, kuinka korkealle uransa jo moneksi vuodeksi lopettanut Heliövaara on tällä uudella karriäärillään nousemassa.
Kolmannella kierroksella kaksikko oli melkoinen selviytyjä, kun
Hugo Nys & Jan Zielinski joutuivat taipumaan 7-6, 6-3-lukemin. Numeroiden taakse kytkeytyy melkoisia haasteita, joihin suomalais-brittiläinen duo ottelun aikana joutui.
Onnea voidaan ajatella olevan siinäkin, että puolivälierissä vastaan tulevat Rohan Bopanna (ATP-27) ja Matwe Middelkoop (ATP-39). Pudottivathan se kakkossijoitetun kroatialaisparin, joka oli kolmannen kierroksen ottelussa selkeä ennakkosuosikki.
Kaikki on taas kerran mahdollista. Nyt kertoimet on aseteltu siten, että Bopannan ja Middelkoopin voittoon on tartuttava.
On totta, etteivät Glasspool ja Heliövaara ole vieläkään hävinneet kertaakaan omaa syöttöään
Ranskan avointen aikana. Yhtä totta on se, että ensimmäinen erä Nysiä ja Zielinskiä vastaan kääntyi tie-breakissa vasta pistein 9-7.
Kaikkea muuta kuin helpolla
Ennen kaikkea pitää huomioida, että syöttöjen pitäminen oli läpi ottelun enemmän tai vähemmän hankalaa. Heliövaara kuvailikin ottelun jälkeen, että he pystyivät jotenkin pitämään syötöistä kiinni vaikka olivat usein ongelmissa.
Kuvaavia olivat ykkössyötöillä voitettujen pisteiden prosenttiosuudet: Nys ja Zielinski 85, Heliövaara ja Glasspool 65. Erikoisuus liittyi toisaalta siihen, että jälkimmäinen pari vei useammin pisteen kakkos- kuin ykkössyötöillään.
Nys ja Zielinski hankkivat kuusi murtopalloa, Heliövaara ja Glasspool vain kolme. Varsinkin 2-0-voitto oli näitä taustoja vasten melkoinen yllätys.
Bopanna ja Middelkoop veivät siis riemukkaan voiton parista
Mekic-Pavic. Jos mahdollista, olivat marginaalit vielä pienemmät kuin aiemmin kirjoitetussa toisessa ottelussa. 6-7, 7-6, 7-6 (12-10)-numerot kertovat oleellisen tasoeroista, joita ei siis ollut.
Molemmat mursivat toistensa syötön vain kerran, eikä murtopalloja ollut näiden tilanteiden lisäksikään kovin montaa.
38-vuotias "aloittelija"
42-vuotias Bopanna on äärimmäisen kokenut pelaaja, jonka suurimmat meriitit ovat Masters-turnauksista. Vuodesta 2008 lähtien taukoamatta jatkunut Grand Slamien kiertäminen on poikinut "vain" yhden finaalipaikan ja kolme välieräesiintymistä. Luvut ovat pieniä verrattuna neljään Masters-voittoon, viiteen muuhun finaalipaikkaan ja todella isoon kasaan puolivälierä- ja välieräpelejä.
Alankomaalainen Middelkoop, 38, on intialaiseen Bopannaan verrattuna suoranainen aloittelija. Yli kolmekymppisenä yksinomaan nelinpeliin siirtyneen Middelkoopin suuret saavutukset ovat vielä vähissä. Masterseissa hän on edennyt vasta kahdesti puolivälierään, ja Grand Slameissa nyt on edessä kolmas neljännesfinaali. Olisiko ensimmäisen GS-välierän aika?
Bopanna ja Middelkoop pelaavat parina neljättä turnausta tänä vuonna. Bopannan ATP-kisasaldo näyttää tältä vuodelta 25 voittoa ja 12 tappiota. Hän eteni Monte Carlon massa-Mastersissa välierään
Jamie Murrayn kanssa.
Middelkoopin voitto-tappiolukemat ovat tämän vuoden osalta 15-12. Tilillä on yksi 500-kisan voitto sekä finaalipaikka Ranskan avoimia edeltäneestä Geneven 250-turnauksesta.
Heliövaara kuvaa tätä kaksikkoa miehiksi, jotka "pystyvät takakentältä tekemään mitä vaan ja joilta syötöt tulevat kovaa".
Marginaalit ovat miesten nelinpelissä tällä hetkellä aivan äärimmäisen pienet. Siksi jo 2,2-luokan kerroin värähdyttää riittävästi pelipäätöksen tekemiseen.