Casper Ruud (ATP-8) tekee norjalaista miesten kaksinpelin historiaa. Hän teki sitä jo välierässä, ja sama jatkuu Ranskan avointen finaalissa
Rafael Nadalia (ATP-5) vastaan.
Norjalaisia ei ole Grand Slamien miesten kaksinpelin loppuotteluissa nähty, mutta nyt nähdään. Ruud hyödynsi loistavasti kaavion suomat mahdollisuudet ja pääsee nyt haastamaan idoliaan suhteellisen paineettomista lähtökohdista.
Nadalin turnaus on edennyt mielenkiintoisesti. Neljännestä kierroksesta lähtien hänen paras ja myös selvimmän eron ottelunsa oli puolivälierä Novak Djokovicia vastaan.
Sen sijaan
Felix Auger-Aliassimen kanssa espanjalainen joutui todella tiukoille, ja sama tahti jatkui välierässä
Alexander Zvereviä vastaan ennen saksalaisen erittäin valitettavaa loukkaantumista.
Nadal on finaalissa selvä suosikki, tottakai. Silti Ruud pystyy tekemään tästäkin ottelusta varsin tasaisen, niin paljon hän on mennyt eteenpäin etenkin syöttöpelaamisessaan. 7,5 pelin tasoitus on ehdottomasti liian suuri.
Nadal ei ollut
Ranskan avointen välierässä parhaimmillaan. Hän oli avauserän tie-breakissa tappiolla jo pistein 2-6, eli Zverevillä oli neljä eräpalloa. Nadal selviytyi tästäkin tilanteesta osin omien erinomaisten suoritustensa, osin Zverevin virheilyn seurauksena.
Toinen erä oli hämmentävää murtotulvaa, jossa omia syöttöjä pidettiin äärimmäisen harvoin. Teoreettisesti edettiin tie-breakiin, kun Nadalin 6-5- ja 40-30-johtotilanteessa Zverevin nilkka pyörähti ikävin seurauksin, jotka johtivat tilapäisesti pyörätuoliin ja sen jälkeen kainalosauvoihin.
Enemmän virheitä kuin läpilyöntejä
Nadalille merkittiin 21 läpilyöntiä ja 26 pakottamatonta virhettä. Kun myös Zverevillä pakottamattomien virheiden luku oli suurempi kuin läpilyöntien, ei ottelu noussut tasoltaan klassikkojen joukkoon. Espanjalaista pelasti ottelun sisällä saksalaisen mistaakit helpoissa tilanteissa, kuten kaksoisvirheiden osalta.
Nadal ei ole pelillisesti vakuuttanut siinä vaiheessa, kun vastustajat kovenivat Auger-Aliassimesta lähtien. Toki voitto Djokovicista oli numerollisesti varsin selvä ja nostalgian osalta hieno. Nämä miehetkään eivät silti yltäneet sellaiseen pelilliseen huumaan, mitä usein aiemmin on nähty.
Toisaalta Nadal on
tälläkin kaudella ollut lähes aina pelaamaan pystyessään tuloksellisesti erinomainen. Mitään muuta johtopäätöstä ei kai voi vetää siitä, että tarjottimella on nyt kauden toinen Grand Slam -titteli toisessa mahdollisessa turnauksessa.
Casper Ruudin reitti finaaliin on ollut kahdeksanneksi sijoitetulle pelaajalle yksi helpoimmista miesmuistiin. Vaikka välierävastustaja
Marin Ciliciltä, puolivälierissä kohdatulta
Holger Runelta tai neljännellä kierroksella voitetulta
Hubert Hurkaczilta ei ole syytä ottaa asioita pois, on kaikilla heillä ollut omat "rajoitteensa".
Norjalainen sai kolmannella kierroksella vastaan matalimmalle sijoitetun pelaajan eli
Lorenzo Sonegon. 12:nneksi rankattu Hurkacz ei ole parhaimmillaan massalla, ja sen enempää Rune kuin Cilickään eivät olleet vielä tässä turnauksessa sijoitettuja laisinkaan.
Ottelut neljännestä kierroksesta eteenpäin ovatkin edenneet lopulta pitkälti samalla kaavalla. Vastustaja on ollut niskan päällä yhdessä, kenties puolessatoista erässä. Lopulta Ruud on kuitenkin painellut suhteellisen vakuuttavasti eteenpäin 3-1-voitoilla. Ainoa viiden erän otatus olikin Sonegoa vastaan.
Kumpikaan ei halua vastustajan kämmenmyllytystä
Finaalin asetelmat ovat jossain määrin samankaltaiset. Kumpikaan pelaaja ei halua vastustajansa pääsevän myllyttämään kämmenlyöntiään. Ruudilla todella tärkeään asemaan nousee syöttöpeli. Norjalaisen on päästävä hallitsemaan syöttövuorojaan aloituksella ja sen jälkeisellä lyönnillä, joka olisi hänen toiveidensa mukaan mahdollisimman usein kämmen.
Aiemman turnauksen perusteella Ruud pystyy tekemään finaalista tasaisen ottelun. Tietysti lähtökohdat poikkeavat toisistaan täysin: Nadal hakee uransa 22. Grand Slam -kisavoittoa, Ruud pelaa ensimmäisessä loppuottelussa.
Jos norjalainen pystyy kääntämään tämän asetelman henkisesti edukseen, voi edessä olla jopa trilleri. Nadal voittanee mutta todennäköisesti vedonlyöntiyhtiöiden näkemyksiä pienemmällä erolla.