Yleisurheilun MM: Miesten keihäänheitto: Mitalisti

Yleisurheilun MM | Miesten keihäänheitto | Mitalisti | 04:35
Kohde sulkeutuu: 24.07.2022 04:35
Miesten keihäänheiton kilpailijajoukko on ennen loppukilpailua jakautunut varsin poikkeuksellisella tavalla. Jo karsintoja edeltäneessä tilanteessa tietyt heittäjät olivat erottautuneet muista, ja karsintojen jälkeen ero on yhä korostuneempi.

Ensimmäisessä vaiheessa putosivat pois yksi kauden tasaisimmista heittäjistä eli Keshorn Walcott sekä alkukaudesta loistanut mutta sen jälkeen vireensä täysin kadottanut Andreas Hofmann. Takavuosien maailmanmestarin Julius Yegon jäämistä finaalin ulkopuolelle ei enää tämän kauden tuloksilla voinut pitää yllätyksenä.

Niinpä pakka on jakautunut kahteen kastiin. Anderson Peters, Neeraj Chopra, Julian Weber & Jakub Vadlejch tekivät karsinnassa selvää jälkeä. Kaikki puhkaisivat karsintarajan ensimmäisellä heitollaan, ja varsinkin Peters sekä Chopra tekivät sen todella kovilla tuloksilla. Kauas heistä ei jäänyt myöskään Weber.

Suomalaisittain se kuumin kysymys on, mihin kastiin Oliver Helander kuuluu. Yli 82-metrinen suoritus ensimmäisellä karsintaheitolla takasi sen, ettei enempää suorituksia siinä vaiheessa tarvittu.

Helanderin sinänsä vielä lyhyehkö ura ei ole tarjonnut vastausta siihen, mitä häneltä voi realistisesti odottaa. Tämä on hänelle uran ensimmäinen aikuisten arvokisafinaali.

Siksi on hyvin vaikeaa määritellä miehen asemaa myöskään vedonlyöntimielessä. Siitä on kuitenkin lähdettävä, ettei tarjottu 2,75 ole riittävä palkintokorokesijoituksen pelaamiseen.

Weber on ollut ehdottomasti kauden kolmanneksi paras keihäsmies. Kun tähän asti mainitun finaaliviisikon ulkopuolelta on lähes mahdotonta nähdä kenenkään nousevan mitalille, tapahtuu se saksalaisen kohdalla lähes joka toinen kerta.Karsintojen anti oli varsinkin Petersin osalta melkoinen tyrmäys muita heittäjiä kohtaan. Kauden mittaan hieman vaihdelleet suoritukset eivät ainakaan MM-kisojen karsinnassa näyttäneet haittaavan millään tavalla. 89,91 oli melkoinen suoritus ensimmäisellä heitettynä.

Chopra jäi hänestä vajaat pari metriä, mutta intialainen on ollut todella vakuuttavassa vireessä ylipäätään.

Suitsutusta ansaitsee koko vuodestaan myös 27-vuotias Julian Weber. Saksalainen on heittänyt tällä kaudella uransa kaksi parasta tulosta: Hengelossa 89,54, Tukholmassa 89,08. Sellaisen toistamalla hän saa hyvin todennäköisesti mitalin kaulaansa kilpailun jälkeen.Koko kauden tekeminen on ollut muutenkin varmaa. Karsinnan 87,28 oli kolmanneksi paras kisatulos, mutta kaikissa muissakin tapahtumissa keppi on lentänyt vähintään 83,92 metriin. Toki nämä eivät ole enää mitään superluokan suorituksia, mutta jopa sellaiset voivat riittää hyvinkin korkealle.

Weber on nyt samassa ellei paremmassa vireessä kuin vuonna 2016. Tämä on hyvin mielenkiintoista, sillä vuodet tässä välissä eivät ole olleet kovinkaan suurta säkenöintiä.

Saksalaiskatseet kääntyvät Weberiin


Otsikot ovat menneet muille saksalaisheittäjille. Oregonin parrasvaloissa on nyt nimenomaan Weber: saksalaiset saivat ylipäänsä mukaan vain kaksi heittäjää, joista Hofmann jäi ilman tulosta. Enimmäkseen silkassa synkkyydessä edenneet saksalaisten kisat ovat johtaneet siihen, että monet katseet kohdistuvat juuri Weberiin.

Petersin, Chopran ja Weberin lisäksi muut realistiset mitaliehdokkaat ovat Helander ja Vadlejch. Tshekki Vadlejch on Webergin jälkeen se kauden neljänneksi paras keihäsmies ja oli sitä myös karsinnassa. 85,23, hänelläkin ensimmäisellä heitettynä, oli näyte varmuudesta.

Hänen kauden piikkiheittonsa tapahtui heti toukokuussa Dohassa. 90,88 oli ensimmäinen 90 metrin puhkaisu pian 32-vuotiaalle miehelle. Uran aiemmat parhaat tulokset olivat vähintään olympiadin takaa eli vuosilta 2017 ja 2018.

Tukholmassa meni 88,59. Huipputulos tietysti, mutta toisaalta se riitti vasta neljänteen sijaan kauden kolmen kuumimman nimen takana.Weberin ja Vadlejchin välinen vertailu onkin ollut tällä kaudella mielenkiintoinen. Viimeksi mainittu oli Dohassa selvästi edellä, mutta muuten paremmuus on kääntynyt kerta toisensa jälkeen saksalaiselle.

Erot eivät ole olleet isot, mutta olemassa kuitenkin


Erot ovat toki olleet pieniä: Ostravassa noin puolitoista metriä, Paavo Nurmi Gamesissa 11 senttiä ja Tukholmassa puolisen metriä. Mutta kun tähän lisää karsinnan yli kahden metrin marginaalin, pitäisi Weberin mielestäni olla selkeähkö suosikki vertailussa Vadlejchiin. Näiden miesten paremmuudesta on kuitenkin tehty vetofirmoissa tasabuukki.


Kausitilastoissakin parhaan viisikon takaa on jokseenkin mahdotonta odotella mitalistia. Yhdysvaltain Curtis Thompson heitti pari viikkoa sitten yksittäisen 87,70, mutta kukaan muu ei ole kauden aikana säväyttänyt edes yhtä kertaa. Karsinta kertoi täsmälleen samaa kieltä.

Pelivalinnaksi on kaksi vaihtoehtoa: Weberin palkintokorokesijoitus sekä hänen head-to-head-vedon paremmuus Vadlejchiin nähden. Ensin mainittu maistuu tässä kohdassa paremmalta.

Lunasta 100€ riskitön veto!


Oletko uusi pelaaja William Hill sivustolla? Saat nyt uutena pelaajana liittymisbonuksena 100€ riskittömän vedon. Jos ensimmäinen vetosi häviää, panoksesi palautetaan aina 100€ saakka!
William Hill: lunasta 100€ riskitön vetosi >>

Pelivalintamme:

Julian Weber sijoittuu kolmen parhaan joukkoon @2.25

Huti
Mr Green - Lue arvostelu

2.25

Lunasta nyt 100€ ilmaisveto uutena pelaajana!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
William Hill - Lue arvostelu

2.25

William Hill - Nappaa 100€ riskitön veto!Lue arvosteluSiirry pelaamaan
Kirjoittanut: Eki-setä