Yleisurheilun Timanttiliiga 2022

Yleisurheilun Timanttiliiga - Katso ohjelma, aikataulu ja lajit! Kesällä 2022 nähdään kuudes näytös nykymuotoisesta Timanttiliigasta. Yhdeksän miljoonan dollarin palkintopotista taistelee jälleen myös suomalaisurheilijoita.


Timanttiliigan kausi 2022


Timanttiliigan kausi 2022 on edennyt yli puolenvälin. Kauden 13:sta kilpailusta on kilpailtu kahdeksan. Heinäkuussa pidetään taukoa kilpailujen jatkuessa elokuussa kolmella kisalla ja syyskuussa yhdellä kisalla sekä kaksipäiväisellä finaalitapahtumalla Zürichissa 7.-8. syyskuuta. Tuttuun tapaan eri lajit vaihtelevat timanttilajeina eri tapahtumissa.

Timanttiliiga eli Diamond League on vuonna 2010 alkanut yleisurheilun kilpailusarja.


Timanttiliiga 2022: Lajit


Timanttiliigassa kisataan kaudella 2022 14 lajissa, joista kahdeksassa kisaavat miehet ja kuudessa naiset. Lajit ovat:
🔗 Koko kauden kisaohjelma

Timanttiliiga 2022 - Vedonlyönti


Timanttiliigaan voi lyödä vetoja useammilla vedonlyöntisivustoilla netissä. Tarjolla on kertoimia usein voittajavetoon ja h2h-sijoituksiin. H2H-vedoissa siis tehtävänäsi on veikata, kumpi urheilijoista sijoittuu paremmin.

Timanttiliigan kilpailuihin kertoimet tulevat julki verrattain melko myöhään, kun lähtölistat ovat kaikkiin lajeihin selvillä. Hyvä vedonlyöntisivusto yleisurheilun vedonlyöntiin on muun muassa Mr Green. Lisäksi ibet tarjoaa usein paljon kertoimia varsinkin yleisurheilun arvokisoihin.

Kertoimet vaihtelevat yleisurheiluun paljon, eikä vedonvälittäjillä tunnu aina olevan myöskään ihan yhtenäistä linjaa. Esimerkiksi Rion Olympialaisissa nähtiin harvinaislaatuinen arbitraasi-tilanne, missä pelaajilla ei ollut mahdollisuutta hävitä! Olemalla hereillä yleisurheilun kisoissa, voit napata samanlaisia varmoja voittoja!

Parhaat vedonlyöntisivustot Timanttiliigaan


Timanttiliiga tarjoaa paljon myös vedonlyöjälle! Tarjolla on kasapäin kohteita jokaiseen Timanttiliigan lajiin, joten pelikohteista ei ole pulaa. Kannattaa aina tarkistaa myös useamman vedonlyöntisivuston tarjoukset, jotta varmistaa itselleen parhaan kertoimen kuhunkin kohteeseen. Alta löydät parhaat sivustot niin Timanttiliigaan kuin kotimaan huippukisojen kuten Kalevan Kisat ja Paavo Nurmi Games-vedonlyöntiin.

Arvostelu

Bonus

Kierrätys

Pelaa

Light Casino100% bonus 200€ asti5x (T+B)Pelaa nyt
2.Mobilebet100% bonus 100€ asti8x (B) yhdistelmissäPelaa nyt
3.Mr Green100€ ilmaisvetoEi kierrätystä!Pelaa nyt
Betsamigo120% talletusbonus 120€ asti5x (T+B)Pelaa nyt
5.TonyBet100% / 100€ ilmaisveto5x talletusPelaa nyt
6.William Hill100€ ilmaisvetoEi kierrätystäPelaa nyt
7.Comeon!100% bonus 100€ asti10x (T+B)Pelaa nyt
8.Campobet100% bonus 200€ asti5x Pelaa nyt
9.Bethard100% bonus 100€ asti4x (T+B)Pelaa nyt


Vihjeet Timanttiliigan vedonlyöntiin


Veikkausbonukset tarjoaa myös vedonlyöntivihjeet Timanttiliigan tapahtumiin! Poimimme parhaita helmiä ennen kaikkea H2H- ja voittajavetokohteista.


Timanttiliiga 2022


Yleisurheilun Timanttiliiga on kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n vuosittain järjestämä turnaus, tai sarja, missä kilpailevat maailman parhaat urheilijat. Timanttiliiga syntyi vanhan Kultainen liiga -sarjan tilalle.

Timanttiliigan tarkoituksena on saada yleisurheilun huipputapahtumia ympäri vuoden, mutta samalla myös markkinoida lajia maailmanlaajuisesti. Tämän vuoksi kilpailuja käydäänkin laajalta kaikilla pallonpuoliskoilla toisin kuin Kultaisessa liigassa, minkä osakilpailuja nähtiin vain Euroopassa.

Yleisurheilun Timanttiliiga 2022
Norjan Karsten Warholm juhli Euroopan ennätystä Timanttiliigan Tukholman osakilpailussa viime heinäkuussa. (Kuva: Jonathan Nackstrand, Getty Images)

Timanttiliiga 2022 - normaalimpi arki jatkuu!


Koronapandemia iski rajusti muiden urheilutapahtumien lisäksi myös Timanttiliigaan vuonna 2020. Kaudella 2021 oli kuitenkin luvassa paluu normaaliin päiväjärjestykseen, mukana oli 13 osakilpailua neljällä eri mantereella. Huippuyleisurheilua olikin tarjolla toukokuusta syyskuulle. Eri lajien kokonaiskilpailujen tilanteet löydät täältä.

Kauden rakenne on tuttu. Eniten pisteitä kauden aikana keränneet urheilijat nähdään kauden huipentavassa Wanda Diamond League Final -tapahtumassa. Kaksipäiväinen Zürichissä järjestettävä finaali viedään vahvasti myös kansan keskuuteen, sillä osa finaalitapahtumista järjestetään Zürichin vanhassa kaupungissa. Loput tapahtumista kisataan legendaarisella Letzigrund-stadionilla.

Kauden uutuutena on kisapaikka Marokon Rabatissa. Näin kiertue tekee harvinaisen rantautumisen Afrikkaan. Suomea lähelle kisat tulevat tuttuun tapaan Oslossa ja Tukholmassa.

Yleisurheilukautta maustavat koronan takia poikkeuksellisesti samana vuonna järjestettävät MM- ja EM-kilpailut.

Timanttiliiga 2022 - Ohjelma ja aikataulu


Timanttiliigan osakilpailut 2022:

 • 13.5. Doha, Qatar
 • 21.5. Birmingham, Iso-Britannia
 • 28.5. Eugene, Yhdysvallat
 • 5.6. Rabat, Marokko
 • 9.6. Rooma, Italia
 • 16.6. Oslo, Norja
 • 18.6. Pariisi, Ranska
 • 30.6. Tukholma, Ruotsi
 • 30.7. Shanghai, Kiina
 • 6.8. Shenzen, Kiina
 • 10.8. Monaco
 • 26.8. Lausanne, Sveitsi
 • 2.9. Brysseli, Belgia
 • 7.-8.9 Zürich, SveitsiTimanttiliiga 2022 - Palkintorahat


Edellisvuosien tapaan myös vuonna 2022 jaetaan palkintorahaa sama määrä mies- ja naisurheilijoille. Yhteensä kauden aikana jaetaan edelleen seitsemän miljoonaa dollaria palkintorahaa. Jakoperusteet ovat kuitenkin hieman uudistuneet aiemmasta.

Edelleen timanttilajien voittajille on luvassa muhkea potti Zürichin finaalitapahtumien jälkeen. Myös osakilpailujen voittajille on tuttuun tapaan tarjolla jälleen kelpo palkinnot. Vuonna 2021 uudeksi palkintomuodoksi tuli "Best Performing Athletes", jolla oli tarkoitus palkita kauden mittaan tasaisesti ja laadukkaasti esiintyneitä urheilijoita. Yksi palkinnon motiiveista oli eittämättä myös kannustaa huippuja osallistumaan mahdollisimman moneen tapahtumaan ja näin tekemään tapahtumista mielekkäämpiä myös katsojille sekä muille sidosryhmille.

Tälle parhaiten kauden mittaan suoriutuneelle joukolle on tänäkin vuonna luvassa 500 000 dollarin potti jaettavaksi kymmenen urheilijan kesken. Potti tullaan jakamaan tasan pikajuoksun, aitajuoksun, pitkien juoksumatkojen, hyppylajien ja heittolajien kesken.

Yksittäisen lajin voittajalle jaetaan yksittäisessä tapahtumassa 10 000 Yhdysvaltain dollarin palkintopotti. Zürichin finaalitapahtumassa voittokorvaus on 30 000 dollaria.

Timanttiliiga 2022 - Televisiointi


Timanttiliigan kilpailut lähettää Suomessa ainakin vuoden 2024 loppuun C More -maksukanavat. Vapailta kanavilta Timanttiliigaa ei siis ikävä kyllä voi seurata. CMorella Timanttiliigan kilpailuja ovat selostaneet Mika Saukkonen, Antero Mertaranta ja Jari Porttila. Asiantuntijoina on kuultu mm. Mika Järvistä ja Tommi Evilää.

Timanttiliiga - suomalaiset


Kaudella 2021 Timanttiliigassa nähtiin useampiakin suomalaisurheilijoita, joista parhaiten tuloksellisesti onnistui kolmannen sijan heinäkuussa Gatesheadin osakilpailussa napannut seiväshyppääjä Wilma Murto. Pituushyppääjä Kristian Pulli puolestaan oli toukokuussa niin ikään Gatesheadin osakilpailussa ihan komeasti kuudes. Samassa Gatesheadin tapahtumassa nähtiin myös estejuoksija Topi Raitanen.

Tukholman osakilpailussa nähtiin Raitasen lisäksi myös pika-aituri Elmo Lakka. Loppukaudesta Timanttiliigan tunnelmaa pääsivät haistelemaan vielä kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen.Vuosien saatossa suomalaisia on nähty Timanttiliigassa lähinnä keihäänheitossa ja juoksumatkoilla. Menestynein suomalaisurheilija on keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, joka on myös ainoa suomalainen joka on voittanut Timanttiliigassa lajinsa kokonaiskilpailun. Tämä tapahtui vuonna 2015. Kärkiheittäjistä myös Antti Ruuskanen esiintyi useaan kertaan Timanttiliigan osakilpailuissa.

Juoksumatkojen puolella menestynein suomalainen on estejuoksija Jukka Keskisalo, joka juoksi myös silloisen Suomen ennätyksen Zürichin osakilpailun 3000m esteissä vuonna 2009. Myös pituushyppääjä Tommi Evilä kilpailu 2010-luvun alkupuolella melko hyvin tuloksin Timanttiliigassa. Korkeushyppääjä Osku Torro puolestaan säväytti vuonna 2010 sijoittumalla Gatesheadin osakilpailussa peräti toiseksi.

Timanttiliiga 2021 - lajien parhaatMiehet


100m
Fred Kerley
200m
Kenneth Bednarek 16p400m
Michael Cherry
800m
Emmanuel Kipkirui Korir


1500m/Maili
Timothy Cheruiyot
5000m
Berihu Aregawi


3000m esteet
Benjamin Kigen
110m aidat
Devon Allen 5p


400m aidat
Karsten Warholm
Seiväshyppy
Armand Duplantis 23p


Pituushyppy
Thobias Montler
Keihäänheitto
Johannes Vetter


Korkeushyppy
Gianmarco Tamberi
Kuulantyöntö
Ryan Crouser


Kiekonheitto
Daniel Ståhl
Kolmiloikka
Pedro PichardoNaiset


100m
Elaine Thompson-Herah
200m
Christine Mboma


800m
Keely Hodgkinson
400m
Quanera Hayes


1500m/Maili
Faith Kipyegon
5000m
Francine Niyonsaba


3000m esteet
Norah Jeruto
100m aidat
Tobi Amusan


400m aidat
Femke Bol
Seiväshyppy
Anzhelika Sidorova


Yleisurheilun Timanttiliiga 2022